Tempo950x100

Tempo300x100

Програма держпідтримки АПК містить низку помилок та порушень

Програма держпідтримки АПК містить низку помилок та порушень

Про це сьогодні на прес-конференції в Києві розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов, пише propozitsiya.com.

Максимальний розмір компенсації витрат на будівництво тваринницьких комплексів встановили на рівні 500 млн грн на… один об’єкт, а не на одну юрособу. Відтак, як юрособа (теоретично) вирішить побудувати 10 птахофабрик, то їй можуть компенсувати 5 млрд. «Ніякого стимулу це не дасть. Люди, які заклали об’єкти 2-3 роки тому, отримають гроші з бюджету зараз – вони планували й так їх будувати. Тому це не стимулювання – це просто роздача бюджетних грошей тим, хто запланував будівництво об’єктів. І, можливо, пролобіював саме таку програму», – говорить М. Соколов. Порівнюючи цю систему з квазіакумуляцією ПДВ, де кошти розподілялись автоматично, він назвав її не кроком, а стрибком назад.

Та найбільше ВАР непокоїть ручний розподіл дотаційних коштів – через комісії на місцях, які сформовані переважно з представників влади. Цей механізм дуже вже нагадує механізм розподілу державної підтримки за часів режиму Януковича, коли відшкодування отримували практично лише агрофірми депутатів від ПР (парламенту або місцевих рад).

Не подобається аграріям і обмеження кола банків, відсоткову ставку яких частково відшкодовують державними банками, а компенсація вартості дорадчих послуг – сільськогосподарськими дорадчими службами при місцевих адміністраціях. Це нововведення було прийнято постановою Кабміну вчора вночі і, на думку ВАР, не відповідає чинному законодавству, зокрема, в галузі захисту економічної конкуренції. Попередня спроба компенсації відсоткових ставок за часів Ющенка була прозорішою: там пріоритет мали ті, хто забезпечить якомога нижчий відсоток.

Також ВАР прогнозує, що з виділених 945 млн грн на компенсацію придбання сільгосптехніки буде використано лише 400 млн, адже обсяги закупівлі сільгосптехніки торік склали 1,6 млрд грн, і нема підстав очікувати зростання цих обсягів нинішнього року. Так само на будівництво й модернізацію ферм торік витрачено не більше 800 млн грн, тобто для компенсації 30% цієї вартості достатньо 240 млн грн.

Михайло Соколов знайшов у програмі дотацій норми, які суперечать одна одній (в частині підтримки вирощування ВРХ), або ж непрацездатні. До останніх потрапила й розрекламована програма відшкодування 70% обладнання, придбаного кооперативами.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/prohrama-derzhpidtrymky-apk-mistyt-nyzku-pomylok-ta-porushen
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати