Tempo950x100

Tempo300x100

Прийшов час включити кактус в наше меню

Прийшов час включити кактус в наше меню

ФАО зібрала експертів, щоб об’єднати свої знання і допомогти фермерам і політикам зробити використання даного природного ресурсу більш стратегічним і ефективним.

Під час недавньої сильної посухи на півдні Мадагаскару кактус став важливим джерелом продовольства, кормів для тварин і води для місцевих жителів і їх тварин.

У той час як більшість кактусів є неїстівними, певні види опунції можуть багато чого запропонувати, особливо якщо розглядати їх в якості культур, а не бур’янів. Сьогодні сільськогосподарські підвиди Opuntia ficus-indica, вирощують в 26 країнах, а їх витривалість робить їх невід’ємною частиною стійких систем сільського господарства і тваринництва.

Для поширення знань про те, як правильно розводити кактусову грушу, ФАО і ІКАРДА випустили книгу під назвою «Екологія, культивування та використання кактусової груші», що містить нові відомості про генетичні ресурси рослин, фізіологічні особливості, переваги грунтів і уразливость до шкідників. У новій книзі також пропонуються поради про те, як використовувати кулінарні властивості рослини, як це робилося протягом багатьох століть в рідній Мексиці, і в даний час є доброю традицією гурманів на Сицилії.

«Зміна клімату і зростаючі ризики настання посух є вагомими причинами для перетворення скромного кактусау в важливу культуру в багатьох областях», – сказав Ханс Дрейер, директор Відділу з виробництва і захисту рослин ФАО.

Культивування кактусової груші поступово набирає темп. Вона має давню традицію у своїй рідній Мексиці, де щорічне споживання кактуса нопалітоса на душу населення становить 6,4 кілограма. Опунції вирощуються на невеликих фермах, а в дикій природі збираються з більш ніж з 3-х мільйонів гектарів і все частіше вирощуються з використанням методів крапельного зрошення на дрібних фермерських господарствах в якості первинної або додаткової культури. Сьогодні в Бразилії плантації кактусів для забезпечення фуражу займають більш 500 000 гектарів.

Рослина також зазвичай вирощують на фермах в Північній Африці, а в регіоні Тигран в Ефіопії налічується близько 360 000 га.

Здатність кактусової груші процвітати в посушливому і сухому кліматі робить її ключовим гравцем в процесі зміцнення продовольчої безпеки. Крім того, кактус накопичує воду в своїх подушечках, що може забезпечити до 180 тонн води на гектар – достатньо для утримання п’яти дорослих корів, що значно перевищує типову продуктивність пасовищних угідь. За часів посухи виживання худоби була набагато вище на фермах з кактусовими плантаціями.

З урахуванням прогнозованого тиску на водні ресурси в майбутньому кактус може стати «одним з найперспективніших культур XXI століття», – каже Алі Нефзауі, експерт Міжнародного центру сільськогосподарських досліджень в посушливих районах.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pryjshov-chas-vklyuchyty-kaktus-v-nashe-menyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати