Tempo950x100

Tempo300x100

Природній Wi-Fi: рослини здатні спілкуватися через коріння

Природній Wi-Fi: рослини здатні спілкуватися через коріння

Рослинам не подобається, коли їх постійно чіпають. Для цих нерухомих організмів дотик означає занадто тісну близькість з іншою рослиною – майбутню конкуренцію з ним за сонячне світло. Тому вони здатні обмінюватися сигналами через кореневу систему, змінюючи характер росту сусідів. Про це Велемир Нінкович (Velemir Ninkovic) і його колеги з Шведського університету сільськогосподарських наук пишуть в статті, опублікованій в журналі PLoS One, пише naked-science, повідомляє zik.ua.

Біологи експериментували з молодими паростками звичайної кукурудзи, які без ґрунту – на водному розчині, що містить всі необхідні мінеральні речовини. Ці паростки чутливі до дотиків: механічна стимуляція змушувала їх виділяти в воду сигнальні речовини. Рослина немов «відчула» присутність сусідів і направляла безліч ресурсів на те, щоб перемогти їх в конкуренції за світло. Якщо ж паросток мав доступ до двох водних розчинів одночасно (перший, який вже займала інша рослина, і другий, де ніхто не «мешкав»), то, очевидно, що рослина розрізняла їх, бо корінь активніше тягнувся до другого розчину.

За словами авторів, хімічна комунікація паростків через ґрунт має дуже важливе значення для насіння материнської рослини, дозволяючи їм краще «ділити» придатну землю і менше конкурувати один з одним за світло.

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pryrodnij-wi-fi-roslyny-zdatni-spilkuvatysya-cherez-korinnya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати