Tempo950x100

Tempo300x100

Приїжджають навіть з Туреччини: фермер з Донеччини продає вовну і баранів по всій країні

Приїжджають навіть з Туреччини: фермер з Донеччини продає вовну і баранів по всій країні

У 2013 році житель села Торське Лиманської громади Олег Шилов став приватним підприємцем. Купив напів зруйновану ферму, відремонтував її за власні гроші і перевів з домашнього господарства своїх овець і баранів.

«З того часу почалася моя історія розвитку, яка триває і до сьогодні. Навіть не пригадую, чому це саме вівці. Я люблю їх, вони спокійні, – говорить підприємець.

Від початку заснування на фермі було до ста тварин, за якими допомагала доглядати родина Олега. Створювали умови для розпліднення, стригли вовну, розбудовували ферму.

У 2018 році Олег Шилов подав свій проєкт на участь в обласному конкурсі «Український донецький куркуль». На отримані 420 тисяч гривень купив ще додатково тварин – 40 ярок і два барани, також обладнав сіносховище.

«За ці гроші я закупив будівельні матеріали, змонтував сіносховище, адже для тварин самі сіно заготовляємо, також збільшив кількість стійлових місць. І ще взяв на роботу трьох людей», – сказав підприємець.

Щовесни Олег Шилов зрізає вовну з овець і відправляє її на фабрики з переробки вовни. Зараз в Україні дві найбільших – у Харкові та Чернігові. За 1 кг вовни підприємець отримує 10 гривень. Ціна залежить від якості вовни та породи овець.

«Я згуртував навколо себе усіх вівчарів громади, раніше вони просто спалювали цю вовну, зараз несуть до мене на ферму, а потім ми викликаємо фахівця і машину, яка її забирає. Так усім вигідно, бо за вовною навіть із 40 овець ніхто не приїде. Цієї весни ми здали 2 тони вовни», – поділився фермер.

Близько двадцяти приватних господарств Лиманщини об’єдналися, щоб вигідно продавати вовну.

Зараз на агрофермі Шилова 500 овець. За ними доглядають шестеро працівників.

Фермер каже, що вівці невибагливі до пасовища, тому можуть випасатися там, де для інших тварин непридатна земля. Також вони виконують санітарну функцію.

«У ярках, там, де глибоко, непридатні землі для ріллі, – усе годиться для випасу овець. Частина таких земель ніким не використовується, там розводяться різні шкідники, вівці допомагають боротися з ними. Ми орендуємо частину пасовищ, також маємо свої землі для випасу», – розповідає підприємець.

Торік до ферми Олега Шилова приїхали турки. Довго роздивлялися, як він вирощує тварин, багато розпитували, а потім купили усе, що він готовий був продати.

«Турки сказали мені, що я вирощую овець та баранів за філософією халяль. Я не знав про таке, просто робив свою справу. Халяль у мусульманському світі означає здорова, екологічно чиста, корисна їжа. Тому турки купили у мене багато баранів», – сказав Олег.

Раніше фермер привозив баранів з Криму, зараз за породистими тваринами їдуть до нього. Невдовзі він знову очікує на своїй фермі гостей з Туреччини. Також баранів купують фермери з інших регіонів України.

«Можливо, у інших підприємців, є вихідні або свята, у мене немає. Адже тварини щодня потребують уваги – кормів, теплого приміщення, догляду. Але я не скаржуся, бо люблю свою справу і роблю її якісно», – сказав Олег Шилов

Джерело: shotam.info

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pryyizhdzhayut-navit-z-turechchyny-fermer-z-donechchyny-prodaye-vovnu-i-baraniv-po-vsij-krayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати