Ранню полуницю перевірили на нітрати

Ранню полуницю перевірили на нітрати

Ягоду везуть з Іспанії, Туреччини і Греції. Ціни “кусаються”, однак попит на товар є. “Сьогодні” вирішили перевірити, чи безпечна рання ягода. В рамках експерименту придбали на одному зі столичних ринків кілька зразків ранньої полуниці.

“Зараз грецька полуниця йде, дуже красива. Кілограм 400 гривень коштує”, – розповідають продавці.

Вибір ягоди наразі невеликий. Вітчизняної полуниці в продажу ще немає.

Зі зразками полуниці “Сегодня” попрямували до лабораторії. Для перевірки на нітрати ягоду подрібнюють на тертці, кладуть в мірну склянку, заливають спеціальним розчином і ретельно перемішують. До отриманої рідини занурюють електроди. Перший результат – 57 мг на кілограм при нормі в 60. Ягода придатна для вживання.

На черзі ще одна проба. Результат несподіваний – 137! Перевищує норму більш ніж удвічі. Лабораторія негайно готує документи на заборону продажу цієї партії ягід, контролери знімають товар з реалізації.

“Надлишок нітратів в організмі, коли вони переходять в нітрити, блокує доступ кисню до органів, гемоглобін перетворюється на метгемоглобін, виникає кисневе голодування. Якщо це велика кількість, в організмі відбуваються незворотні процеси”, – розповідає завідувачка лабораторії.

Фахівці радять вживати ранню ягоду обережно, не більше декількох плодів на день. Адже від такої полуниці може бути більше шкоди, ніж користі.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rannyu-polunycyu-pereviryly-na-nitraty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати