Tempo950x100

Tempo300x100

“Равлики корисніші за мідії або креветки”: історія успіху українського фермера

“Равлики корисніші за мідії або креветки”: історія успіху українського фермера

Про це пише “Сегодня”.

“Ринкові механізми завжди кращі, ніж регуляторні, це стосується і землі. Правильно – купувати і продавати землю цивілізовано, як у всьому світі. Я розумію фермерів, які бояться інвестувати в ферму через мораторій (на продаж землі – Ред.). В цьому переваги равликової ферми, її можна почати у себе на городі з мінімальними інвестиціями”, – розповідає Андрій.

За його словами, все життя він займався ресторанним бізнесом, мав у Львові ресторан, а сьогодні ще й Майстерню карамелі.

“Нещодавно я захотів відкрити ресторан з монопродуктовою концепцією. Одного разу наші знайомі партнери по бізнесу дали спробувати виноградного равлика. Нам дуже сподобався його смак, тому ми вирушили в “равликовий тур” по Франції, де спробували безліч страв. Страви з равликів дуже популярні в усій Західній Європі, їх м’ясо не містить холестерину, а білка в ньому більше, ніж в яловичині. Його вважають навіть кориснішим за мідії або креветки, адже на відміну від них равлики харчуються рослинами, а не відходами”, – розповідає бізнесмен.

Так равлик став якірним продуктом нового ресторану у Львові. Спочатку Андрій з колегами закуповували диких равликів у заготівельників, проте їх якість і кількість не завжди можна було спрогнозувати. Тому логічним кроком було відкрити власну равликову ферму.

“Ми пройшли навчання у європейських фермерів і в березні 2017 привезли до України першого маточне стадо равликів породи Muller, у яких найніжніше м’ясо. А щоб урожай був відповідного розміру, замовили корм у спеціалізованій міжнародній компанії”, – говорить фермер.

Цікаво, що равлики – це не тільки смачне м’ясо. Дуже цінним продуктом є слина равликів, яка містить колаген і є ключовим компонентом у корейській косметиці.

“У наступному році ми плануємо закупити спеціальне обладнання для збору слизу, яке коштує 60 тис. євро. Урожай, з урахуванням тих молюсків, яких виростять наші партнери, буде досить великий, щоб почати роботу в напрямку косметології із залученням равликів… В минулому році ми зібрали 10 тонн равликів, і все реалізували на внутрішньому ринку. У цьому році зберемо 30 тонн, а в наступному сезоні, завдяки партнерам, орієнтуємося на збір 100 тонн”, – ділиться планами Андрій.

Дефіцит равликів на світовому ринку сьогодні становить 50%, ринок їх споживання буде активно розвиватися наступні 5 років. Наприклад, в Польщі працюватимуть 1000 ферм равликів, а в Україні їх всього 30. У зв’язку з цим Андрій запустив франшизу ресторану і равликової ферми, яку може відкрити кожен.

“У перший рік ми надаємо маточне стадо, обладнання, корм, супровідні матеріали і гарантуємо викуп врожаю равликів в кінці сезону за бажанням фермерів… Вже сьогодні ми працюємо з 15 фермерами за вищеописаною схемою, що й збільшує кількість продукту, який також плануємо з наступного року експортувати за кордон”, – розповідає бізнесмен.

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ravlyky-korysnishi-za-midiyi-abo-krevetky-istoriya-uspihu-ukrayinskoho-fermera
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати