Tempo950x100

Tempo300x100

Рейтинг боргів агрохолдингів України

Рейтинг боргів агрохолдингів України

Про це йдеться в матеріалі Бізнес-Цензор.

Важливіше суми боргу – його ставлення до EBITDA.

EBITDA (Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization) – прибуток до вирахування податків, відрахувань на амортизацію та відсотків за кредитами. Також цей аналітичний показник називають “доподатковий прибуток”. Він є індикатором платоспроможності компанії та здатності погасити борги.

Ті компанії, у яких цифра боргу становить не більше трьох показників EBITDA, вважаються здатними впоратися з борговим навантаженням. Якщо це співвідношення перевищує 4-5, то у компанії, ймовірно, проблеми з погашенням боргів. Залучити додаткові позикові кошти для неї буде проблематично.

Інформацію про фінансові показники компаній Kernel (за 2017 маркетинговий рік), МХП, Астарта, IMC, AgroGeneration і Агротон (за 2017 календарний рік) редакції надав аналітик Concorde Capital Андрій Передерій.

Інформацію про компанії UkrLandFarming БЦ взяв з повідомлення агентства “Інтерфакс-Україна”, яке посилається на фінансовий звіт компанії.

В рейтингу компанії розташовані за розміром земельного банку.

UkrLandFarming

Власник: Олег Бахматюк.

Земельний банк: 570 тис. га.

EBITDA: €91 млн.

Чистий борг: $1,68 млрд.

Співвідношення чистий борг/EBITDA: 15,8

За словами Олега Бахматюка, на лютий 2018 року показник EBITDA склав $200 млн Але навіть при таких цифрах співвідношення EBITDA до боргу становить 8,4, що критично для компанії.

Фінансові проблеми компанії тривають вже давно. У серпні 2018 року UkrLandFarming і державний “Ощадбанк” розпочав процедуру врегулювання питання з погашенням боргу в розмірі $100 млн.

Крім того, визнані неплатоспроможними банки Бахматюка (“Фінансова ініціатива” та “VAB Банк”) заборгували Фонду гарантування вкладів і НБУ 19 млрд грн.

Загальна заборгованість перед кредиторами – близько $1,9 млрд. Найбільші кредитори – Укрексімбанк, Райффайзен банк Аваль, УкрСіббанк і Deutsche Bank/Ощадбанк. Ведуться переговори про реструктуризацію з зовнішніми кредиторами.

В 2014-2017 роках компанія виплатила $507 млн боргів.

Кернел

Власник: Андрій Веревський

Земельний банк: 560 тис. га.

EBITDA: $319,2 млн.

Чистий борг: $612,4 млн.

Співвідношення чистий борг/EBITDA: 1,92.

На початку 2017 року найбільший виробник олії у світі розмістив п’ятирічні єврооблігації на $500 млн. Організаторами розміщення виступили JP Morgan і ING Bank. Цінні папери “Кернела” забезпечені гарантіями дочірніх підприємств холдингу.

З коштів, залучених при розміщенні єврооблігацій, $130 млн буде інвестовано в будівництво найбільшого в Україні заводу по переробці олійних культур в Старокостянтинівському районі Хмельницької області.

В кінці 2017 року “Кернел” залучив синдикований кредит на $200 млн на 3 роки у європейських банків.

Згідно з повідомленням компанії на сайті Варшавської фондової біржі, трирічна відновлювальна кредитна лінія буде використовуватися для фінансування оборотного капіталу у сфері виробництва соняшникової олії.

Миронівський Хлібопродукт

Власник: Юрій Косюк.

Земельний банк: 370 тис. га.

EBITDA: $455 млн.

Чистий борг: $1,1 млрд.

Співвідношення чистий борг/EBITDA: 2,59.

Агрохолдинг має суттєвий борг, але хороша кредитна історія дозволять компанії домовлятися з кредиторами.

Так, 21 вересня МХП звернувся до власників випущених єврооблігацій з погашенням в 2020 році з проханням змінити умови боргу з погашенням в 2024 і 2026 роках. За згоду Косюк готовий заплатити $5 за кожні $1 тис. номіналу єврооблігацій.

У 2017 і 2018 році МХП вже пропонував власникам єврооблігацій-2020 викуповувати їх, одночасно пропонуючи до розміщення нові єврооблігації з погашенням відповідно до 2024 і 2026 роках.

Крім того, розмір боргу агрохолдингу пов’язаний з великою кількістю інвестиційних проектів. Наприклад, будівництво біогазового комплексу на Вінницькій птахофабриці.

Під цей проект Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) надав агрохолдингу кредит у розмірі 25 млн євро.

Сьогодні МХП є найбільшим виробником і експортером курятини в Україні. У 2017 році підприємства Косюка отримали 1,4 млрд грн дотацій, що склало 42% від загальної суми для аграріїв. У цьому році його Вінницькій птахофабриці вже нараховано 187 млн грн. бюджетних дотацій.

Астарта-Київ

Власник: Віктор Іванчик.

Земельний банк: 250 тис. га.

EBITDA: $133,9 млн.

Чистий борг: $263,9 млн.

Співвідношення чистий борг/EBITDA: 1,97.

У квітні 2018 Міжнародна фінансова корпорація IFC, яка є членом групи Світового банку, схвалила агрохолдингу довгостроковий кредит на суму до $30 млн.

Співвідношення чистого боргу до EBITDA говорить про те, що агрохолдинг залучає кошти на розвиток бізнесу і не має проблем з погашенням боргів.

“Астарта” – найбільший виробник та експортер цукру в Україні. Частка компанії в загальному виробництві становить 22%. Крім виробництва цукру, “Астарта” спеціалізується на вирощуванні зернових і олійних культур, молока і м’яса, а також переробки сої та виробництві біогазу.

ІМК

Власник: Олександр Петров.

Земельний банк: 129,6 тис. га.

EBITDA: $37,8 млн.

Чистий борг: $47 млн.

Співвідношення чистий борг/EBITDA: 1,24

У 2017 ІМК перший раз сплатила дивіденди інвесторам у розмірі 1,66 млн євро.

З 2014 по 2017 агрохолдинг зміг скоротити борг із $130 млн до $64 млн, виплачуючи більше $20 млн тіла боргу щорічно.

На даний момент ІМК продовжує скорочувати борг. Протягом липня-серпня 2017 року агрохолдинг здійснив рефінансування кредитів на $20 млн.

Позикові кошти спрямовуються на операційну діяльність у рослинництві і молочному тваринництві.

AgroGeneration

Власник: французький бізнесмен Шарль Бегбедер.

Земельний банк: 120 тис. га.

EBITDA: $8 млн.

Чистий борг: $54,6 млн.

Співвідношення чистий борг/EBITDA: 6,83

Результати AgroGeneration в 2017 році були неоднозначними. Несприятливі погодні умови і низькі ціни вплинули на скорочення EBITDA на половину і наростили збиток.

Незважаючи на це, агрохолдинг сформував готівковий потік для покриття капітальних витрат, які в основному були спрямовані на сільськогосподарське обладнання.

На забезпечення врожаю сезону-2018 АgroGeneration залучила $35 млн від “Альфа-банку” і $10 млн за договором на передоплату за майбутній урожай зі швейцарською сільськогосподарською трейдинговою і логістичною компанією Quadra Commodities.

Агротон

Власник: Юрій Журавльов.

Земельний банк: 110 тис. га.

EBITDA: $10,7 млн.

Чистий борг: -$10,2 млн.

Співвідношення чистий борг/EBITDA: -0,95

Від’ємне значення чистого боргу означає те, що “Агротон” практично не має боргових зобов’язань. Для кредитних організацій це добре, адже немає ризиків невиплат.

За словами аналітика Concorde Capital, “Агротон” міг легко погасити чистий борг на дату звітності. Погашення могло не статися з кількох причин. Перша – дата погашення за договором пізніше і на даний момент вигідніше платити відсотки, ніж гасити борг заздалегідь. Друга – гроші могли піти на посівну, щоб потім не брати на неї новий кредит.

В цілому, боргове навантаження вище перелічених агрохолдингів, крім UkrLandFarming і AgroGeneration, в межах допустимого. Не дивлячись на великий борг того ж “Кернела”, МХП або “Астарти”, ковенанти стоять не вище 3.

Перегляди: 22
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rejtynh-borhiv-ahroholdynhiv-ukrayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати