Tempo950x100

Tempo300x100

Рейтинг найбільших експортерів меду в Україні

Рейтинг найбільших експортерів меду в Україні

У минулому році країна наростила його експорт наполовину, пише  Цензор.нет.

Більше половини виробленого в Україні меду йде на експорт. У 2016 році країна експортувала 57 тис. тонн цього продукту, що на 50% більше показника роком раніше.

У цьому році продажі українського меду на експорт перевищать показники минулого року. За першу половину поточного року, до початку активного збору, за даними митниці, Україна реалізувала за кордон 29,6 тис. тонн меду загальною вартістю 1,4 млрд грн.

У 2017 році найбільшими імпортерами українського меду були: США, купивши 11 тис. тонн, Німеччина – 5,76 тис. тонн, Польща – 3,1 тис. тонн, Франція – 1,9 тис. тонн, Бельгія – 1,4 тис. тонн і Іспанія – 1,2 тис. тонн.

При цьому Євросоюз встановив квоти на безмитні поставки солодкого продукту з України у 4 тис. тонн на рік. Цей обсяг українські компанії використали за перші 10 днів року. На початку літа 2017 року ЄС збільшив квоти до 8 тис. тонн, але як свідчить статистика, вона буде вичерпана миттєво.

Експорт меду в Україні переважно є сімейним бізнесом. З 15 представлених найбільших експортерів за першу половину 2017 року сім належать сім’ям.

При цьому багато хто з них паралельно займається й іншим бізнесом, не пов’язаним з виробництвом продуктів харчування.

Так, найбільший експортер – компанія “Асканія-Пак” – крім переробки і продажу меду займається вирощуванням троянд, виробництвом стрілецької зброї, послугами охорони і навчанням співробітників служб безпеки приватних і державних структур, надає логістичні послуги. Компанія належить Сергію і Валерій Горбаням.

ГК “Содружество”, що розмістилося на другій сходинці рейтингу, займається й імпортом природного газу з Європи. Компанія контролює “Кременчукгаз”, “Гадячгаз” і “Херсонгаз”. Належить колишньому регіоналу Віктору Попову.

Для третього за розміром імпортера – “Юкрейніан Бі” – виробництво меду є основним бізнесом. Компанія належить жительці Хмельницької області Неонілі Паньківській, дружині колишнього багаторічного мера Ізяслава.

На четвертій сходинці рейтингу розмістилося підприємство з Волновахи Донецької області “Український мед”. Воно закуповує мед з різнотрав’я і соняшнику й експортує гомогенізовані партії в країни Євросоюзу і США. Компанія належить Олександру і Людмилі Пруцьким.

Повний список провідних експортерів українського меду виглядає так:

Перегляди: 8
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rejtynh-najbilshyh-eksporteriv-medu-v-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати