Рекордний урожай тисне на ціну української кукурудзи

Рекордний урожай тисне на ціну української кукурудзи

Про це повідомляють аналітики Grain Trade UA.

Тепла і суха погода в Україні сприяє збиранню соняшника, кукурудзи та сої. Висока врожайність зазначених культур призводить до дефіциту складських ємностей і перевантаження елеваторів.

Якщо соняшник обмолочено на 90% площ, соя – на 70%, то кукурудза зібрана лише з 50% площ. Попередня врожайність кукурудзи дозволяє сподіватися на отримання рекордного врожаю 31-32 млн т, однак відсутність складських ємностей і низькі темпи експорту сповільнять прибирання.

“Погіршить ситуацію підвищення Укрзалізницею плати за використання вагонів в 1,5 рази, через що тариф на перевезення виросте на 150-200 грн / т, тоді як ціни на автоперевезення вже виросли на 50% внаслідок подорожчання дизпалива з 27 до 32 грн/л і дефіциту автозерновозів” – йдеться в повідомлені.

Зниження експортних цін на кукурудзу в порту до 154-155 $ / т не активувало попит на українську кукурудзу з боку імпортерів, оскільки на світових ринках домінує більш дешеве американське зерно. Хороший урожай в Румунії та Сербії покриває дефіцит кукурудзи в ЄС, що поки не дозволяє активізувати імпорт вітчизняного зерна в цьому напрямку.

У США дощі зі снігом сповільнили прибирання і можуть погіршити урожай в окремих штатах, завдяки чому ф’ючерси на кукурудзу в Чикаго зросли до 148,1 $ / т.

Тепла і суха погода в США і в Україні на поточному тижні дозволить прискорити прибирання та посилить тиск на ціни.

За оцінками Strategie Grains, дефіцит пшениці та ячменю на внутрішньому ринку ЄС посилить попит на кукурудзу з боку тваринників, завдяки чому виростуть обсяги внутрішньої торгівлі кукурудзою між країнами Євросоюзу та імпорт зернової. У порівнянні з вересневим звітом прогноз імпорту кукурудзи в ЄС збільшили на 100 тис т до 21,1 млн т, що на 3,2 млн т перевищить рекордний імпорт попереднього сезону і буде на 1,6 млн т більше прогнозованого USDA імпорту 19,5 млн тонн.

За тиждень імпорт кукурудзи в ЄС зріс на 20% і досяг 4,771 млн т, що на 10% перевищує показник аналогічного періоду минулого року.

Джерело: agrarii-razom.com.ua

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rekordnyj-urozhaj-tysne-na-cinu-ukrayinskoyi-kukurudzy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати