Рентабельність сільгосппідприємств катастрофічно падає

Рентабельність сільгосппідприємств катастрофічно падає

Про це свідчать дані Державної служби статистики України, передає УНН.

У 2016 році рентабельність зерновиків і городників впала на 10% в порівнянні з попереднім роком. Набагато гірше йдуть справи у тваринників. Їх рентабельність за рік впала втричі. І якщо у 2015 році їх рентабельність становила 22%, то у 2016-му – всього 7,7%.

Найбільше постраждали виробники м’яса. Їх збитковість зросла з 5% до 17% залежно від виду м’яса. Це говорить про те, що прибуток тваринників не перекриває ті витрати, які вони несуть під час виробництва.

Для стабілізації ситуації був розроблений механізм надання держдопомоги аграріям. З 1 січня 2017 року виробникам тваринницької продукції стали надавати бюджетні дотації у вигляді 60-70% повернення сплаченого ними ПДВ. Але вже цього року група окремих депутатів вирішила цю програму урізати.

“У 2018 році бюджетну підтримку хочуть скоротити в два рази, до 2 млрд грн. Це скорочення нівелює всю ту державну політику, яку в минулому році закріпили на тривалий період. Чому вона нівелюється? Пояснення дуже просте: життєвий цикл розвитку тваринництва закладався на три роки. Тобто ефект від цієї програми мав проявитися на другому і третьому роках її реалізації. Обрізаючи цю програму на другому році, ми повинні або визнати капітуляцію наших ідей, або донести до уряду, що цього робити не можна”, – пояснив експерт Павло Мороз.

Якщо уряд не почує і відбере держпідтримку у тваринників, наслідки не змусять себе чекати: зростання цін і скорочення робочих місць будуть неминучі, впевнені експерти.

Повернутися “обличчям до корів” закликав уряд і лідер “Радикальної партії” Олег Ляшко на одному з останніх засідань парламенту.

“Ключове – село, відновлення тваринництва. Для того, щоб було життя в селі, потрібно, щоб у кожному сільському подвір’ї була корова. Ми вимагаємо від уряду передбачити дотації, державну підтримку на відновлення тваринницької галузі, на відновлення поголів’я корів в селі. Ми вимагаємо від влади розвернутися до корів обличчям, і до українців”, – заявив О.Ляшко.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rentabelnist-silhosppidpryyemstv-katastrofichno-padaye
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    БІЛЬШЕ НОВИН