Tempo950x100

Tempo300x100

Рентабельність тепличного перцю сягає 200%

Рентабельність тепличного перцю сягає 200%

Про це свідчить досвід фермера Олександра Джиги, що займається агробізнесом на Вінничині, пише agroday.com.ua.

Там він встановив дві теплиці. Одну використовує для вирощування розсади, іншу – товарних плодів.

«Планував ставити голландські теплиці, в яких би овочі освітлювалися лише з південного боку, але вони виявилися надто дорогими, — цитує Джигу «Рідне село». — Опалення в перший рік теж не застосовував, бо не вистачило коштів. На чому не економив, так це на насінні. Його закуповував у Франції та Голландії. Торік за одну насінину платив 35 копійок. Цього року з підняттям долара вона вже буде коштувати 75 копійок».
За його словами, найефективніше теплицю використовувати впродовж всього року: в лютому посіяти ранню капусту, потім – перець, а на зиму – зелень, далі потрібно оновити ґрунт – і все спочатку.

Собівартість 1 кг перцю у фермера складає приблизно 10 грн. На ринку перець продають і по 58 грн/кг. Оптова ціна нижча, але, навіть якщо віддавати по 30 грн/кг, виходить вигідно, говорить Джига.

З кожного куща фермер збирає 5-7 кг солодкого перцю. Загалом із гектару – 80 тонн. Звідти й прибуток: з гектару – 140 тис. грн.
При цьому Джига додає, що на оренду землі тратитись не доводиться, бо використовує паї батьків та дідуся з бабусею. Аби впоратися з роботою, використовує найману працю селян. За годину роботи платить 10 гривень та дозволяє їм брати некондиційний перець.

Наразі овочівник поставляє свою продукцію по тендеру в дитячі садочки області. А розпочинав як усі — з місцевого ринку.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rentabelnist-teplychnoho-percyu-syahaye-200
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати