Tempo950x100

Tempo300x100

Рентабельність вирощування журавлини може перевищити 36%

Рентабельність вирощування журавлини може перевищити 36%

Про це свідчать розрахунки Pro-Consulting, пише agroday.com.ua.

Аналітики акцентують, що цієї ягоди в Україні збирають відносно небагато — 338 тонн в рік. Але навіть цей обсяг дозволяє ввійти в десятку світових виробників.

За своїми природно-кліматичними умовами Україна здатна збирати набагато більше журавлини. Наприклад, в 2013 році її виробництво досягало 800 тонн.

Причинами спаду врожаю за останні роки є те, що в нашій країні журавлину в основному збирають вручну в дикій природі, а в зв’язку з скороченням лісів зменшується й база для збору ягоди.

У той же час, в країнах-лідерах ринку журавлину виробляють промисловим способом, на сільськогосподарських плантаціях. І досвід Білорусі та Латвії доводить ефективність такого підходу. Та й вирощувати журавлину значно рентабельніше, ніж збирати в лісі, говорять в Pro-Consulting.
Зараз внутрішній ринок ягоди постійно збільшується під впливом поширюваних серед населення ідей здорового харчування. Тому вивід на ринок нового агропідприємства, що займатиметься вирощуванням журавлини, є своєчасним і перспективним кроком, кажуть аналітики.

Для такого господарства можливе отримання державної підтримки в рамках програми на 2017-2021 роки. На неї виділяються бюджетні кошти в сукупному розмірі до 1% ВВП, що формується в сільському господарстві.

На користь журавлини говорить ще й те, що вона є вологолюбною культурою і не боїться заморозків. Добре росте в північних областях, при цьому плантація може давати врожай цілих 60 років.

Аналітики підготували бізнес-план вирощування журавлини на площі 5 гектарів. За їх розрахунками, основні витрати підуть на придбання земельної ділянки, формування «журавлинних» чеків, покупку сільгосптехніки, посадку тощо.

Із загального обсягу витрат 36% буде витрачено на проведення посадки і догляд за журавлиною. На обладнання з переробки та фасування ягід необхідно 25% коштів. Ще 10% інвестицій необхідно на здійснення будівельних робіт і закупівлю сільгосптехніки.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rentabelnist-vyroshchuvannya-zhuravlyny-mozhe-perevyshchyty-36
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати