Рентабельність вирощування журавлини може перевищити 36%

Рентабельність вирощування журавлини може перевищити 36%

Про це свідчать розрахунки Pro-Consulting, пише agroday.com.ua.

Аналітики акцентують, що цієї ягоди в Україні збирають відносно небагато — 338 тонн в рік. Але навіть цей обсяг дозволяє ввійти в десятку світових виробників.

За своїми природно-кліматичними умовами Україна здатна збирати набагато більше журавлини. Наприклад, в 2013 році її виробництво досягало 800 тонн.

Причинами спаду врожаю за останні роки є те, що в нашій країні журавлину в основному збирають вручну в дикій природі, а в зв’язку з скороченням лісів зменшується й база для збору ягоди.

У той же час, в країнах-лідерах ринку журавлину виробляють промисловим способом, на сільськогосподарських плантаціях. І досвід Білорусі та Латвії доводить ефективність такого підходу. Та й вирощувати журавлину значно рентабельніше, ніж збирати в лісі, говорять в Pro-Consulting.
Зараз внутрішній ринок ягоди постійно збільшується під впливом поширюваних серед населення ідей здорового харчування. Тому вивід на ринок нового агропідприємства, що займатиметься вирощуванням журавлини, є своєчасним і перспективним кроком, кажуть аналітики.

Для такого господарства можливе отримання державної підтримки в рамках програми на 2017-2021 роки. На неї виділяються бюджетні кошти в сукупному розмірі до 1% ВВП, що формується в сільському господарстві.

На користь журавлини говорить ще й те, що вона є вологолюбною культурою і не боїться заморозків. Добре росте в північних областях, при цьому плантація може давати врожай цілих 60 років.

Аналітики підготували бізнес-план вирощування журавлини на площі 5 гектарів. За їх розрахунками, основні витрати підуть на придбання земельної ділянки, формування «журавлинних» чеків, покупку сільгосптехніки, посадку тощо.

Із загального обсягу витрат 36% буде витрачено на проведення посадки і догляд за журавлиною. На обладнання з переробки та фасування ягід необхідно 25% коштів. Ще 10% інвестицій необхідно на здійснення будівельних робіт і закупівлю сільгосптехніки.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rentabelnist-vyroshchuvannya-zhuravlyny-mozhe-perevyshchyty-36
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    16 Квітня

    В Україну намагалися завезти 850 кг кабачків з перевищеним вмістом нітратів

    У Польщі заявили, що “зернове питання” з Україною має вирішити Брюссель

    15 Квітня

    Corteva Agriscience та Ощадбанк пропонують фермерам скористатися програмою кредитування за зниженими ставками для закупівлі засобів захисту рослин

    Штучний інтелект допоможе скоротити харчові відходи та придумає рецепти із того, що є у холодильнику

    У ЄС викрили шахрайську схему щодо медичного канабісу на 645 млн євро

    У квітні передача зернових до Румунії скоротилася на майже 35%

    ЄС може ввести додатковий контроль для українських перевізників, що їдуть через Польщу

    Майже 100 модульних зерносховищ отримали аграрії Херсонщини

    “Руйнування критичні”: які наслідки окупації для АПК Запорізької області

    USDA збільшив прогноз експорту української пшениці

    БІЛЬШЕ НОВИН