Tempo950x100

Tempo300x100

«Рошен» щомісяця виводить в офшори мільйони доларів

«Рошен» щомісяця виводить в офшори мільйони доларів

Днями, корпорація «Рошен» опублікувала інформацію про те, що за 2017 рік, у вигляді різних податків вони сплатили до бюджету 1,59 млрд грн,

Про це пише відомий журналіст-розслідувач Олександр Дубинський, інформує news.eizvestia.com.

«Сума серйозна. Якщо не знати про те, що за той же 2017 рік «Рошен» перевів на рахунки голландської Roshen Europe у вигляді дивідендів як мінімум 12 мільйонів доларів.

Як відомо, після передачі «Рошен» сліпий траст в її структуру входять голландська Roshen Europe, кіпрська Confectionary Investments і люксембурзька Roshen Group.
Чому Порошенко знадобилося будувати такий складний бутерброд з офшорних і європейських компаній, якщо і до цього вся структура «Рошен» була вибудувана через ТОВ «ЦЕКК» (Центрально-європейська кондитерська компанія) на 85% належала «ЗНКІФ Прайм Ессетс Кепітал» і була, по суті, внутрішнім офшором.

Такі фонди, як правило, не платять податок на прибуток.

Виявляється, побудова ланцюжка іноземних компаній знадобилася для зручного виведення з України дивідендів корпорації, адже у випадку зі структурою через ЗНКІФ «Прайм Ессетс Кепітал» податки хоч і не сплачувалися, але гроші з України вивести було не так просто.

А тут, під шумок передачі «Рошен» в траст, виникла можливість вивести весь прибуток з країни.

З документа внутрішньої бухгалтерії корпорації Roshen випливає, що в кінці 2016 року «ЦЕКК», ядро корпорації Roshen, розподіляло дивіденди своїм акціонерам у розмірі 11 млн. 539 тис. дол. США. З цієї суми на рахунку Roshen Europe B. V. (яка після передачі в траст володіє 85% акцій Рошен), передбачається перевести 9 млн. 808 тис. дол. США.

Згідно покрокового плану, виводити дивіденди пропонується протягом перших 9 місяців 2017 року частинами, приблизно по 10%. Зробити це швидше не дозволяє обмеження НБУ на купівлю валюти.

Але ці 9 млн. 808 тис. дол. — далеко не весь розподілений і виведений прибуток на рахунку новоствореної голландської компанії Roshen Europe B. V., а лише частину прибутку за 2016 рік.

Виявилося, що створені «сліпим трастом» умови для виводу прибутку з України за кордон виявилися настільки вигідними, що Порошенко вирішив вивести в офшори все що є.

Згідно ще одних документів Roshen до 2016 року в корпорації накопичився нерозподілений прибуток за кілька попередніх років у розмірі 1 613 445 400,00 грн.

Так от, левова частина цього нерозподіленого прибутку у тому ж 2016 була розподілена на рахунку голландської компанія Roshen Europe B. V., а саме 1 118 260 000,00 грн.
Важливо сказати, що мінімізація сплати податків на прибуток в Україні при переведенні грошей на рахунку голландської компанії Roshen Europe B. V. можлива завдяки підписаній між Україною і Королівством Нідерланди «Конвенція про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно».

Саме тому Roshen Europe B. V. була зареєстрована в Голландії.

А переведений прибуток на рахунку Roshen Europe B. V., швидше за все перетікає в офшорні зони на рахунки кіпрської Confectionary Investments і люксембурзької Roshen Group зареєстрованих в теж час, що і Roshen Europe B. V.”, – пише журналіст.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/roshen-shchomisyacya-vyvodyt-v-ofshory-miljony-dolariv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати