Tempo950x100

Tempo300x100

Росіяни конкуруватимуть на олійному ринку з Україною

Росіяни конкуруватимуть на олійному ринку з Україною

Тенденція до збільшення обсягів експорту соняшникової олії з РФ спостерігається з 2015 року, пише landlord.ua.

Зокрема, у Новоросійську почалося будівництво терміналу з перевалки рослинних олій потужністю 1,5 млн тонн на рік. Діюча перевалка в Тамані має потужність у 1,2 млн тонн на рік. Очікується, що російське виробництво в 2017/18 МР складе понад 2 млн тонн олії. Зростає експорт російської олії в Китай та Індію.

«Іншим важливим гравцем чорноморського регіону є Туреччина, — каже Сергій Феофілов, генеральний директор консалтингового агентства «УкрАгроКонсалт». — Імпорт соняшника там знижується протягом 7-8 років. Справа в тому, що традиційні постачальники олійної сировини в Туреччину  — Румунія, Болгарія та Молдова, — все частіше пропонують саме масло, а не насіння. Вони інвестували в будівництво олійно-екстракційних заводів, все більша частина прибутку залишається в цих країнах. Відповідь Анкари була цілком логічна — Туреччина підвищила імпорт сирої соняшникової олії, ввезення соняшнику різко впало».

Фахівці УкрАгроКонсалту пояснюють таку поведінку турецького бізнесу тим, що експортери цієї країни отримують свою маржу на рафінації та бутилюванні соняшникової олії. Потужності з рафінації олії в Туреччині сягають 4 млн тонн, рівень їх завантаження становить 70%.

Основний ринок соняшникової олії Туреччини — Ірак, він споживає понад 60% всієї рафінованої бутильованої турецької соняшникової олії. Але Ірак почав активно імпортувати сире масло й інвестувати в потужності з рафінування та бутилювання.

Іракський бізнес прагне позбутися посередника, забрати собі частку доданої вартості, яка раніше акумулювалася в Туреччині. Тому імпорт соняшникової олії, переважно нерафінованої, з України в Ірак виріс майже в 7 разів. Наступні 2-3 роки тенденція зростання експорту соняшникової олії збережеться, переконаний Феофілов.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rosiyany-konkuruvatymut-na-olijnomu-rynku-z-ukrayinoyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати