Tempo950x100

Tempo300x100

Рослини, які змінили меню світу

Рослини, які змінили меню світу

Шоколад, картопля та помідори – це трійка нових продуктів, що з’явились в Європі. Інколи нові смаки, фрукти та овочі не відразу стали популярними.

Кукурудза походить з Центральної та Південної Америки. Ацтеки вважали її символом життя. Колумб в 15 столітті привіз її до Іспанії, де її спочатку розводили, як диковинку, а згодом оцінили і харчову цінність.  Сьогодні за площею насаджень кукурудзу перевищує тільки пшениця.

Топінамбур (земляна груша)

За походженням вона з Північної Америки, з провінції Топінамбур, звідки в неї ця назва. Цю трав’янисту рослину  після появи її в Європі в 17 столітті стали культивували у Франції і Англії як овоч. Топінамбур знайшов Колумб під час своєї подорожі вперше в Америку. Він описав її як «велику моркву з смаком каштана». Тепер солодка картопля є основою їжею мільйонів людей.

Картопля

Картопля мовою інків «папа» . Цей овоч привезли іспанці, він був основою економіки в Перу. Картопля протягом двісті років стала основною їжею в багатьох європейських країнах. Деякі історики твердять, що ріст кількості людей, який відбувся під час європейського промислового перевороту, завдячується картоплі.

Помідор

Ацтеки і майя культивували томати. Вже в 16 столітті в Іспанії і Італії також  почали вирощували помідори. І завдяки цьому плоду піца стала улюбленою стравою. Інші європейці тільки в 19 столітті переконалися в корисності томатів.

Шоколад

Шоколад був улюбленим напоєм ацтекського правителя Монтесуми. Коли Кортес з’явився в Мексиці, боби какао так високо цінилися, що використовувались як гроші. У 19 столітті, коли цукор і молоко були призначені для покращення смаку, шоколад став міжнародним ходовим товаром.

За матеріалами: franyk.com

Перегляди: 15
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/roslyny-yaki-zminyly-menyu-svitu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати