Tempo950x100

Tempo300x100

Рибні дні в Чорнобилі

Рибні дні в Чорнобилі

В Асоціації рибалок України вважають, що однією рейдової роботою, попри всю її важливість, факти браконьєрства не знизити.

“Боротьба з браконьєрством багатовекторна. І в першу чергу потрібно зробити економічно невигідним заняття цим явищем. Необхідно посилювати покарання і багаторазово піднімати штрафи за браконьєрство. Піднімати штрафи потрібно до «небес». Щоб кожен знав, якщо хочеш взяти в руки сітку, то знай, щоб заплатити штраф і виплатити компенсацію за завдані збитки, потрібно буде продати «хату». А якщо в руки взяв електровудку або отруйні, вибухонебезпечні речовини, що несуть масову загибель водних живих ресурсів, то за цей злочин, однозначно, має бути тільки кримінальне покарання”, – вважає голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков. 

На думку експерта, необхідно вибити з-під браконьєрства його фінансовий фундамент – збут. Необхідно збільшувати штрафи за торгівлю незаконно виловленої рибою. А держава в свою чергу має ввести Сертифікат Походження риби і рибного продукту – документ, який говорить про легальність походження товару, без якого неможливо буде продати жодного «хвоста» риби. В Україні споживач не може отримати достовірну інформацію про походження рибного товару, який він купує.

Сьогодні у нас в країні фактично відсутній контроль над якістю харчових продуктів, тому в різних регіонах країни відбулися отруєння зіпсованою рибною продукцією. Вони привели до серйозних наслідків – захворювання смертельно небезпечною хворобою – ботулізмом. Ситуація посилилася тим, що в Україні немає сироватки від ботулізму – в сукупності ці фактори призвели до смерті людей.

У цих умовах життєве важливо не допустити на прилавки магазинів браконьєрську рибу, тим більше з Чорнобильської зони.

У такій ситуації, коли риби в водоймах стає все менше, ціна на неї підвищується, браконьєрство стає особливо ефективним. А затребувана їх риба тому, що ціна на «браконьєрську» рибу менше ніж у легальних промисловиків. При цьому браконьєри все більше прагнуть до закритих територіях, на яких залишилися значною мірою рибні ресурси. Це об’єкти природно-заповідного фонду та, звичайно, зона відчуження ЧАЕС.

За високими заповідними парканами браконьєри почуваються особливо привільне і захищено. Складається таке враження, що заповідники створювали не для заощадження рідкісних видів птахів, звірів і риби, а для зручності знищення їх браконьєрами.

ДОВІДКА. Рибна ловля на території зони відчуження є порушенням ст. 12 Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». У цьому плані, така діяльність підпадає під дію статті 249 Кримінального Кодексу «Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом». У 2007 році Верховна Рада посилила відповідальність за незаконне проникнення в Чорнобильську зону і вивезення з неї будь-яких речей. Відтепер за порушення вимог режиму в зоні радіаційного забруднення передбачається адміністративна та кримінальна відповідальність, зокрема: за незаконне проникнення та самовільне поселення в ній накладається штраф від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (для посадових осіб – від 40 до 60) з конфіскацією знарядь, засобів пересування і вчинення правопорушення. Незаконне вивезення з радіаційно-забрудненої зони будь-яких речей, а також тварин, риби, рослин, грибів і т.п., крім штрафу, карається позбавленням волі від 2 до 4 років, а збут зазначених продуктів – до 5 років. Якщо ж злочин вчинила службова особа, або він здійснений повторно, а також, якщо внаслідок цього загинули люди, злочинець позбавляється волі на строк від 3 до 7 років.

 

Проблема нелегального видобутку риби в зоні відчуження в найближчій перспективі вирішена не буде з ряду причин. Причина перша – складності контролю. Боротьба з браконьєрством вимагає великих витрат на пошук і затримання порушників. При цьому затримання не гарантує застосування жорстких санкцій до браконьєрів. Слід ще враховувати наявність серед браконьєрів категорій громадян, яких окремі представники правоохоронної системи «кришують», тому часто вони залишаються безкарними – вважають в Асоціації рибалок України – Розгул браконьєрства останнім часом в зоні відбувається на тлі перманентного зниження витрат на утримання зони відчуження і охорону в тому числі. Друга причина, яка лежить поза контролем – соціально-економічні умови життя. Поки вони не покращаться, не слід очікувати спаду будь-яких нелегальних промислів.

 

Зону відчуження охороняє служба охорони. І боротьба з браконьєрством не є її основним завданням. А правоохоронні та природоохоронні структури мають в зону обмежений доступ. Щоб зробити антибраконьєрський рейд, потрібно за місяць до цього замовити перепустку в зону. А перед рейдом чітко вказати час і місце рейду. Тому всі подібні рейди в основному виявляються фарсом. Трафік «брудної» риби на ринки і в роздрібну мережу столиці та Київській області в останні роки збільшився на порядок.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rybni-dni-v-chornobyli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати