Ринки рослинних олій миттєво відреагували на біржовий обвал

Ринки рослинних олій миттєво відреагували на біржовий обвал

Закриття кордонів між країнами знижує попит на нафту, а запровадження карантину та заборона роботи закладів громадського харчування скорочує попит на продукти, пише graintrade.com.ua.

Вчора ціни на нафту марки Brent впали на 14% до 30 $/барель, за місяць знизившись вдвічі та сягнувши найнижчого з 2016 р. рівня. На це одразу відреагували ринки пальмової та ріпакової олії, яку активно використовують у виробництві біодизеля.

Ціни на ріпакову олію в Голландії продемонстрували найбільше денне падіння останніх 2 років, знизившись на 45 €/т до 670 €/т FOB DM, слідом за чим ціни на ріпак на Euronext в Парижі впали на 5% або 17 €/т до найнижчого з квітня 2018 р. рівня 335,5 €/т або 375,05 $/т.

Травневі ф’ючерси на пальмову олію в Малайзії вчора знизилися на 2,9% до 2220 рінггитів/т або 516,1 $/т, але їх підтримало зниження прогнозів виробництва.

Ф’ючерси на сою в Чикаго перетнули чергові рівні підтримки, знизившись з четверга на 4,8% до 304,4 $/т, тоді як травневі контракти на соєву олію за три дні опустилися на 6,2% до 562,4 $/т.

Ринок не підтримав звіт Національної асоціації переробників олійних культур (NOPA), за даними якого переробка сої в США виросла в порівнянні з лютим 2019 р. на 7,7% до 4,52 млн т, тоді як запаси соєвої олії скоротилися з 908 тис т у січні до 872,5 тис т у лютому.

Ціни на українську соняшникову олію залишаються під тиском сусідніх ринків рослинних олій. Покупці знижують попит в очікуванні подальшого зниження котирувань, через що ціни попиту знизилися до 630-650 $/т FOB, тоді як ціни пропозицій залишаються високими на рівні 655-685 $/т FOB в залежності від термінів поставки.

Внаслідок падіння ринків рослинних олій премія за соняшникову олію виросла до 100 $/т в порівнянні з соєвою та до 130 $/т в порівнянні з пальмовою. Це свідчить про те, що ціни на соняшникову олію почнуть опускатися, якщо котирування пальмової та соєвої олії не відновляться найближчим часом.

Новина про скасування карантину Китаєм та відновлення роботи підприємств, а також відсутність короновірусу в Індії дозволяє трейдерам сподіватися на відновлення попиту на рослинні олії в найближчій перспективі.

Перегляди: 8
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rynky-roslynnyh-olij-myttyevo-vidreahuvaly-na-birzhovyj-obval
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати