Tempo950x100

Tempo300x100

Ринок агрострахування в Україні: проблеми і перспективи

Ринок агрострахування в Україні: проблеми і перспективи

Здавалося б, в цих умовах тема аграрного страхування, враховуючи підвищені ризики даного бізнесу, повинна бути однією з основних у аграріїв при плануванні розвитку їх бізнесу. Однак, на ділі все йде трохи інакше. Рівень агрострахування в Україні становить всього лише 5-7%, в той час як в Польщі цей показник знаходиться на рівні 30%, в Німеччині – понад 60%. Що гальмує ринок даного виду послуг і що необхідно зробити для його розвитку пише AgroNews.ua.

Для регулювання ринку агрострахування в нашій країні прийнятий Закон «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції за державної підтримки», який надає аграріям право на отримання компенсації сум з державного бюджету, сплачених за договорами агрострахування. Однак, на ділі він не працює.

Експерт ринку агрострахування, гендиректор компанії «Агрориск» Володимир Юдін пояснює: прийняття даного закону не призвело до якісної зміни на ринку не тільки через те, що на ділі держава просто відмовилося від закладання коштів до бюджету для покриття фермерам компенсації за договорами страхування.

«Необхідно було розробити ефективну підзаконну нормативно-правову базу, щоб цей закон дійсно запрацював на користь аграріїв: прописати механізм отримання компенсації, а також зробити її максимально доступною і прозорою», – каже Володимир Юдін.

Крім того, експерт упевнений, що за прикладом ряду розвинених країн – США, Туреччини, Канади – в Україні необхідне створення спеціального Аграрного страхового пулу, який повинен мати достатньо капіталу для покриття всіх ризиків, які можуть настати в зв’язку з неврожайним роком.

«Однією з серйозних проблем, що гальмують розвиток ринку, є висока вартість агрострахування, оскільки даний страховий продукт є високоризикованим. На жаль, вітчизняний аграрій, на відміну від зарубіжних фермерів, поки ще не тільки не готовий платити високі ставки за договором про агрострахування, а й навіть закладати відповідні витрати при плануванні бізнесу. В цьому є одна з основних проблем. І щоб змінити ставлення аграріїв до страхування слід мати чітку, системну роботу держави, яка полягає у створенні прозорих і рівних умов для всіх гравців ринку», – підкреслює Володимир Юдін.

При цьому експерт відзначає, що, незважаючи на непросту ситуацію, в Україні вже успішно зарекомендував себе цілий ряд компаній, що займаються питаннями аграрного страхування.

«Наприклад, наша компанія «Агрориск» пропонує клієнтам повний комплекс послуг з оцінки страхової вартості, супроводу на всіх етапах укладення страхового договору зі страховиком і оцінці збитків. Ми підбираємо нашим клієнтам оптимальні умови страхування в залежності від його побажань і можливостей. При цьому ми гарантуємо відшкодування страхових виплат у випадках, передбачених договором про страхування. Фермерам, які коливаються в питаннях необхідності страхування своїх посівів необхідно пам’ятати, що агрострахування, при правильному виборі страховика, є запорукою їх фінансової стабільності в разі настання форс-мажорних обставин, а значить гарантує збереження їх бізнесу», – зазначає Володимир Юдін.

Перегляди: 12
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rynok-ahrostrahuvannya-v-ukrayini-problemy-i-perspektyvy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати