Tempo950x100

Tempo300x100

Ринок праці АПК: люди розуміють, що в селі основні гроші

Ринок праці АПК: люди розуміють, що в селі основні гроші

Про тенденції на ринку праці та проблеми з дефіцитом кваліфікованих кадрів Аgroreview.com запитала під час Українського форуму агробізнесу в Олександра Єранкіна, доктора економічних наук, професора кафедри економіки агропромислових формувань, директора Інституту економіки та менеджменту агропромислового комплексу.

«Нестача кадрів – проблема комплексна. По-перше, зараз зменшилася кількість випускників, але через пару років ситуація вирівняється. По-друге, сьогодні на ринку праці не вистачає фахівців, але надлишок дипломів», – зазначив експерт.

«Інститут  – це, перш за все,  люди, Не стіни, не лабораторії. Проблема технологічного оснащення вирішується дуже просто в контексті кооперації з практиками. Тут головне бажання самих аграрних підприємств брати до себе на практику студентів.  А ось проблема з людьми, тобто з викладачами, буде загострюватися, так як через об’єктивні причини низької оплати праці та слабкої мотивації багато кваліфікованих спеціалістів відмовляються від викладацької діяльності», – підкреслив Олександр Єранкін.

За його словами найбільш затребуваними серед сучасної молоді є юридичні та економічні спеціальності.

«Агробізнес має стабільний попит. З одного боку людей село лякає, з іншого боку вони розуміють, що там основні гроші. Тому я думаю, що поступово напрямок агробізнесу буде збільшуватися», – зауважив Олександр Єранкін.

Нагадаємо, як стверджують у Державному комітеті статистики,  середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ і організацій в сільськогосподарській сфері у вересні 2017 року становила 7 114 грн, що у 2,2 разу вище від рівня мінімальної заробітної плати (3 200 грн).

 

[[{“fid”:”227490″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rynok-praci-apk-lyudy-rozumiyut-shcho-v-seli-osnovni-hroshi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати