Tempo950x100

Tempo300x100

Ринок землі запровадять у декілька етапів

Ринок землі запровадять у декілька етапів

Про це повідомляє Agro Review.

Так, згідно до законопроекту ринок пропонується запровадити в декілька етапів.

На першому етапі протягом перших двох років пропонується виставити на продаж близько 1 млн га земель сільськогосподарського призначення, які належать до державної власності. Реалізація земельних ділянок відбуватиметься через відкриті земельні аукціони, які планується проводити он-лайн.

На другому етапі передбачено відкриття ринку для приватних осіб.

«Маючи чіткий орієнтир ціни, власники земель зможуть продавати свої земельні ділянки як приватним інвесторам, так і державі, яка через  профільну структуру буде виступати аварійним виходом для пайовиків у разі тиску на них  та  примусу до продажу», – заявила Людмила Приходько.

Вона наголосила, що іноземці не будуть учасниками ринку на жодному з його етапів, як і юридичні особи.  Набувачем земель сільськогосподарського призначення можуть бути держава, територіальні громади та громадяни України. Це звужує коло покупців та гальмує зростання ціни, однак забезпечує  гарантію дотримання національних інтересів.

«Для уникнення ризику скупівлі земель, законопроектом передбачено обмеження земель сільськогосподарського призначення, що можуть бути у власності однієї людини, до 200 га. Інший механізм законодавчого захисту спрямований на уникнення спекуляцій на земельному ринку. У випадку, якщо громадянин купує земельну ділянку і протягом перших трьох років з моменту купівлю відчужує її, він має заплатити державне мито на рівні 50% від нормативно-грошової оцінки ділянки. Тобто, земельну ділянку буде невигідно купувати з метою перепродажу», – підкреслила Людмила Приходько.

Вона зауважила, що також законопроект стає на захист прав існуючих орендарів, оскільки багато з них побоюються, що після відкриття ринку землі  угоди про оренду будуть розірвані.

«Щоб цього не сталося, законодавчо закріплюються зобов’язання нового власника переукласти угоду про оренду на той самий строк на тих же умовах, що і з попереднім власником. Тобто, громадянин, що купує ділянку, яка перебуває в оренді, повинен розуміти, що в нього є певні обтяження прав на цю земельну ділянку, яких він повинен дотримуватися до кінця строку оренди», – заявила Людмила Приходько.

Вона додала, що для підтримки молодих фермерів та розвитку фермерського руху і створення нових робочих місць на селі передбачається розстрочення платежу для купівлі земельних ділянок. При купівлі земельної ділянки державної власності можна буде виплачувати її вартість помісячно.

«Фермери отримують стимул для концентрації земельної власності, а держава – позитивний економічний ефект від появи нового ринку. За підрахунками він становитиме близько 7-8 млрд доларів за підсумками вже першого етапу», – підсумувала Людмила Приходько.

Як повідомлялось раніше, МінАПК закінчить роботу над необхідними для запуску ринку землі законопроектами до кінця серпня і у вересні внесе їх у Раду.

 

 

 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rynok-zemli-zaprovadyat-u-dekilka-etapiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати