Tempo950x100

Tempo300x100

Рис та горіхи на півдні України стають альтернативою кавунам і томатам

Рис та горіхи на півдні України стають альтернативою кавунам і томатам

У 2018 році в порівнянні з минулим посіви рису в Херсонській області збільшилися на 20% і досягли 7,8 тис. га, пише agroday.com.ua.

Виробники рису з Херсонської області сподіваються вийти у вітчизняні лідери за його вирощуванням. Урожай цього сезону в регіоні вже перевищив 45 тис. тонн. Це майже 65% від загальноукраїнського. В цілому по країні рису зібрано 70 тис. т.

Врожайність у херсонців склала 57 ц/га, що вище середньорічної сезону 2017-го на 2 ц/га.

В найближчі 8 років аграрії, які займаються рисом, можуть збільшувати обсяги врожаю без побоювання надвиробництва, вважає Олександр Паливода, директор департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА.

У Херсонщини всі шанси вивести свій рис на світовий рівень, упевнений він. Наприклад, у 2018 аграрії області відправили на експорт понад 107 тон рису в Азію і Європу. Ця культура для Херсонщини стає такою ж брендовою, як кавуни і помідори.

У найбільш «рисових» районах області — Скадовському та Каланчацькому — його все більше вирощують на краплинному зрошенні.

Херсонська область, за прогнозами вчених, у найближчі роки буде потерпати від ще більшої посухи через зміни клімату.

Посухостійкі горіхові дерева також стають золотою жилою для півдня. Зараз площі їх насаджень перевищують 617 га, з них 132 га належать сільгосппідприємствам.

Додатковим стимулом для вирощування горіхів стала програма державної компенсації посадкового матеріалу, в яку потрапила і ця культура.

За даними Української горіхової асоціації, фінансова частка горіхів в реалізації плодово-ягідної продукції в Україні становить 52%, а виручка від їх експорту в 2017-му — близько $ 100 млн.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/rys-ta-horihy-na-pivdni-ukrayiny-stayut-alternatyvoyu-kavunam-i-tomatam
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати