Tempo950x100

Tempo300x100

Садівники прогнозують рекордний урожай яблук

Садівники прогнозують рекордний урожай яблук

Проте підтвердити цей прогноз можна буде лише після завершення цвітіння садів – приблизно в середині травня, інформує Українська плодоовочева асоціація (УПОА), пише agroday.com.ua.

Завдяки відносно стабільним погодним умовам зими, без аномальних морозів та з високою кількістю опадів, садівникам вдалося практично повністю запобігти ушкодженню та знесиленню дерев, говорять в асоціації.

При цьому зазначають, що через приморозки у травні торік різко знизилася врожайність багатьох фруктів. Дерева змогли «відпочити» та накопичити достатню кількість поживних речовин — і це позитивно вплине на врожайність у 2018-му.

Крім того, холодний та сніжний березень з високою вірогідністю відтермінує цвітіння садів, а це, у свою чергу, дозволить знизити ймовірність втрат від весняних приморозків.

«У 2018 році вступає в плодоношення значна кількість молодих садів: як яблука, так і черешні. Крім того, велика питома вага молодих яблуневих садів еволюційно збільшить свою продуктивність у 2018 році. Отже, загальний обсяг врожаю зросте», – вважають в УПОА.

Швидше за все, у новому сезоні Україна суттєво збільшить експорт черешні до ЄС. А значить ціни як на внутрішньому ринку, так і на ринку ЄС будуть достатньо високими.

А от на ринку яблук варто очікувати різкого падіння цін. «Особливо важко буде виробникам, які вирощують яблука не дуже популярних сортів та не високої якості. Цілком імовірно, що таке яблуко буде продаватися по тій же ціні, що й промислове. Якісне яблуко перспективних сортів буде активніше експортуватися, тому виробники таких яблук можуть збільшити дохід порівняно до сезону 2017/18», – стверджують в асоціації.

У той самий час якісне яблуко на внутрішньому ринку буде продаватися на 30-50% дешевше, ніж попереднього сезону.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/sadivnyky-prohnozuyut-rekordnyj-urozhaj-yabluk
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати