Селяни не здають молоко на переробку, щоб не втратити субсидії

Селяни не здають молоко на переробку, щоб не втратити субсидії

Річ у тім, що якщо одноосібник-господар корів офіційно продає видоєне молоко заводу, то він частково зменшує собі субсидію, або взагалі її позбавляється. Коли ж везе на ринок або здає посереднику — нічого не втрачає, пише Голос України.

Як розповіли в асоціації «Укрмолпром» (об’єднує виробників і сировини, і готової продукції), за таких умов господарі корів відмовляються офіційно продавати молоко на промислові підприємства. І це логічно. Адже у фізичних осіб виручка від продажу домашнього молока зараховується до сукупного доходу. Це впливає на зменшення або скасування їм субсидії на житлово-комунальні послуги. Якщо ж неофіційно продавати молоко посереднику чи реалізувати на ринку, це не зараховується до сукупного доходу і субсидію можна отримати у повному розмірі.

Тож на допомогу господарям корів приходять сумнівні посередницькі структури, що з’являються нині наче гриби після дощу. Саме таким неофіційним фірмочкам, які здебільшого працюють у тіні й не платять податки, селяни, котрі претендують на субсидію і не зацікавлені в збільшенні офіційного доходу своєї родини, і збувають видоєне.

Щоб розв’язати проблему, в «Укрмолпромі» пропонують внести зміни до методики нарахування субсидій — для господарів, які поставляють незначні обсяги молока від своїх корів на промислову переробку, виручку від його продажу не включати до сукупного доходу. І наголошують: нинішня ситуація є несправедливою, адже отримані від заводів кошти не можна вважати прибутком власника корови, бо вони значною мірою йдуть на виробництво сировини — витрачаються на корми, електроенергію, воду, інвентар, устаткування, ветеринарно-санітарні, зоотехнічні та інші заходи. А тут здавачам ще й доводиться думати, як реалізувати видоєне, щоб не втратити пільги на оплату житлово-комунальних послуг.

Як підрахували в асоціації, нині частка незадіяної молочної сировини в індивідуальному секторі, яку промислові підприємства могли б переробити на своїх потужностях — майже три мільйони тонн, що становить 38% від загальних обсягів виробництва. Якщо офіційно на заводи додатково надійде навіть половина цієї кількості, тобто 1,5 млн тонн молока, то це сприятиме поповненню бюджету країни: тільки у вигляді ПДВ від реалізації готової молокопродукції — до 1,5—2 млрд грн на рік. З кожного кілограма сирого молока, приміром, при закупівельній ціні 5,3 грн/кг до держскарбниці спрямовується 1,09 грн ПДВ. До того ж підприємства додатково сплатять податок на прибуток та відрахування до соціальних фондів.

Такий крок дасть змогу перекрити для селян ту частку субсидії, яка у них відбирається, зацікавити господарів утримувати корів та офіційно продавати молоко на переробні підприємства, а не посередникам. Це сприятиме і забезпеченню споживачів якісною продукцією. Адже молоко — продукт, який швидко псується і потребує термінової обробки та переробки передусім на промислових підприємствах.

Заводи мають достатньо потужностей для очистки: відповідне обладнання для бактофугування, механічної очистки, пастеризації, термізації сировини. До речі, молоко з індивідуального сектору йде на виробництво продукції, технологічний процес якої передбачає підвищені температурні режими. На всіх заводах запроваджено НАССР (тобто системи аналізу небезпечних факторів і контролю у критичних точках), тож там спроможні виготовляти  товари, що не зашкодять здоров’ю споживача. Таких умов не мають тіньові посередники.

У підсумку виграють власники корів, держава, переробні підприємства.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/selyany-ne-zdayut-moloko-na-pererobku-shchob-ne-vtratyty-subsydiyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    18 Квітня

    Ukravit запропонував аграріям Програму лояльності

    Виробник горілки “Хортиця” почав випускати мінералку

    Як змінилися ціни на каву, вершки та цукор навесні

    17 Квітня

    У ВР зареєстрували проєкт закону щодо особливостей планування територій, які виникають внаслідок руйнівного впливу війни

    Збільшення прогнозів урожаю сої посилює тиск на ціни, зокрема і в Україні

    На Волині чеські інвестори вирощуватимуть енергетичну тополю

    Українські аграрії потребують підтримки, щоб надалі забезпечувати продовольчу безпеку світу

    В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну – Мінагрополітики

    Україна орієнтована на діалог і співпрацю, а не на запровадження обмежень у торгівлі з Польщею – Мінагрополітики

    Соняшникова олія дешевшає на тлі падіння цін на пальмову та соєву олію

    БІЛЬШЕ НОВИН