Tempo950x100

Tempo300x100

Селяни відмовляються тримати корів через закупівельну ціну на молоко

Селяни відмовляються тримати корів через закупівельну ціну на молоко

Люди в селах стрімко втрачають доходи, поширюються настрої, що корів треба збувати, пише nedelya.info.

Як повідомив начальник управління агропромислового розвитку Глухівської РДА Олександр Фурса, на Глухівщині молоко закуповують компанії «Славія», «Ярославна», «Контакт Плюс», «Базис Плюс». Представники всіх чотирьох, як один, заявляють: мовляв, ми і раді приймати по вищій ціні. Воно дійсно того вартує. Але ж молокозаводи різко знизили закупівельну ціну, тому склалась така ситуація.

– У селі роботи немає, тому ми тримаємо дві корови. А що робити? Донька навчається на платному. Ми тільки й живемо за ці гроші. Коли приймали молоко по 5 грн, то отримували в місяць біля семи тисяч, зараз же виходить трохи більше чотирьох. Є різниця?! Такий тяжкий труд, а так його недооцінювати! Саме обідне те, що в магазинах молочка не подешевшала ні на копійку, а навпаки час від часу дорожчає, – розгнівано говорить жителька Банич Валентина Петрівна.

Ми пройшлись магазинами і переконались, що цінники на прилавках з молоком, маслом, сирами не зменшились. У той час, коли у селян купують молоко по 3.50 грн, то на вітрині літр коштує 22 гривні. Ті, хто розуміється в ситуації, пов’язують зниження закупівельної ціни на молоко з монопольним становищем компаній у регіонах та їх можливим зговором один з одним. Прості трудівники опинились у заручниках: зміна правил гри вибиває у них землю з-під ніг.

– Очевидно, що на нас хтось заробляє шалені гроші. Ми хочемо жити на своїй землі, готові працювати у селах. Але нас винуждають кидати сім’ї та їхати за границю заробляти копійку. З тією коровою стільки труда вложиш, поки заробиш на молоці. Але і тут нас кинули, – говорить Іван Клещенко, який привіз у Глухів на базар жінку торгувати молочним.

Більшість людей сидять і мовчки лаються, а деякі вирішили нагадувати про свою проблему діями: так, жителі Буринського району перекривали трасу в надії, що це приверне увагу влади і ціна на молоко підніметься.

Багато селян взялися активно писати у різні інстанції. Так, до народного депутата від округу Андрія Деркача надійшло 12 колективних звернень. Серед них і від жителів Полошок, котре підписали 97 людей. «Йде тенденція до тотального вирізання худоби. Людям нема, за що жити… На місцевому рівні ефективних заходів щодо нормалізації ситуації просто не існує, необхідне термінове втручання Верховної Ради та Уряду», – пишуть люди.

Як стало відомо, в свою чергу народний депутат Андрій Деркач звернувся до голови Сумської ОДА М. Клочка, голови Антимонопольного комітету Ю. Терентьєва з вимогою «провести перевірку щодо можливих порушень законодавства суб’єктами господарювання унаслідок можливої змови в питаннях формування закупівельної ціни на молоко». До речі, раніше нардеп подавав у Раду законопроект, який повинен був дати можливість державі встановлювати рівень закупівельних цін на молоко і контролювати їх. Але його не підтримали БПП і «Самопоміч». Законопроект так і не став законом.

Зараз селами ходять чутки, що 3.50 грн за літр – це не межа, влітку молоко може здешевіти до 3 гривень. «Хай літо походить моя корова, а на осінь здам її. Нема смислу тримати: дітям у Київ сир і сметану раз у півроку вожу як гостинець, то куплю у сусідки. А грошей на молоці вже не заробиш», – ділиться планами на ринку чоловік.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/selyany-vidmovlyayutsya-trymaty-koriv-cherez-zakupivelnu-cinu-na-moloko
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати