Сезонна робота: чи вистачило Україні робочих рук у спекотне літо

Сезонна робота: чи вистачило Україні робочих рук у спекотне літо

З відкриттям кордонів ризик браку робочих багаторазово зріс. Як не крути, а заробіток на європейських полях, навіть з огляду на витрати на проживання та харчування, в кілька разів вище, ніж в Україні, пише liga.net.

“Найчастіше фермер зі Швейцарії, Данії, Німеччини забезпечує житло, а іноді і частково – харчування, – розповідає досвідчений збирач ягід за кордоном Богдан Тарасенко. Це може бути звичайний трейлер, обладнаний всім необхідним для життя і обід на поле, недалеко від робочого місця. В Україні на тих же умовах заробити вдається в три-чотири рази менше”, – пояснює він.

Незважаючи на очікування, в поточному році на полях немає гострого дефіциту робочих рук. “З року в рік на поля запрошуємо допомагати одних і тих же людей. Звичайно, хтось виїжджає, хтось навпаки, приїжджає в село, заміщаючи вибулих. Іншої роботи в селі немає, тому дефіцит відчувається не дуже гостро”, – розповідає фермер з с. Тарасівка Херсонської області Антон Шевчик.

Великий бізнес говорить про те ж. Ситуація з наймом сезонних робітників не змінилася, каже директор по персоналу агрохолдингу HarvEast Лідії Клочан. “У цьому році ми відчуваємо ті ж складності, що і в минулому, коли безвіза не було. Наші заробітчани – це люди, які працюють у нас з року в рік”, – розповідає вона.

Відтік робочих рук з України є, свідчать дані рекрутингових порталів. “Попит на сезонних працівників зростає. На нашому сайті в першому півріччі роботодавці розмістили в середньому на 29,3% більше вакансій, ніж за аналогічний період 2016 року”, – розповідає директор з розвитку сайту по підбору персоналу Work.ua Сергій Марченко. “У сільському господарстві кількість зарубіжних вакансій в сезон висадки і збору врожаю майже в три рази вище середнього рівня – 6,69%.”, – відзначає він.

Проте, до чуток про ажіотажний попит Марченко ставиться скептично. Наприклад, Мінсільгосп Чехії пропонує спростити процедуру дозволу на сезонну роботу для 1500 українців. Якщо враховувати, що кількість зайнятого населення в першому кварталі цього року – 15,9 млн чоловік, то ця квота становить всього 0,009% від загальної кількості працюючих українців. “Крім того, рівень зайнятості серед населення працездатного віку в Україні складає всього 63,3% і є істотні резерви на випадок, якщо українська економіка продовжить зростання і потребуватиме додаткових робочих рук”, – аргументує він.

І рекрутери, і роботодавці стверджують, що гострий дефіцит кадрів відчувається перед початком сезону. Щоб заманити і утримати працівників, роботодавці підвищують зарплати. Кращого методу для залучення або утримання кадрів у роботодавців – немає. “У 2017 році HarvEast підвищив оплату праці сезонним працівникам на 39%. Працівникам потрібна мотивація, в тому числі тим, хто приходить до нас тільки на сезонні роботи”, – говорить Лідія Клочан.

До європейських розцінок українські роботодавці не дотягують, як би вони вони не старалися. Наприклад, якщо в Україні збирач винограду отримує близько 4000 грн на місяць, то збираючи на полі ягоди в Польщі – € 1300-2000.

Для багатьох сезонні роботи – це хороша можливість заробити. Але тут потрібно бути напоготові. Якщо вакансія довго не закривається, роботодавець може підвищувати суму зарплати і це ще не факт, що вам її заплатять в повному розмірі.

Подібні негативні нюанси не зупиняють українців. За неофіційними даними, тільки в Польщі імовірно проживає і працює близько 1 млн наших співгромадян.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/sezonna-robota-chy-vystachylo-ukrayini-robochyh-ruk-u-spekotne-lito
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    «Кернел» збільшив обсяги експорту зерна вдвічі з початку року

    Державний оператор тилу відсторонив компанію “Твій Хліб” від постачання продуктів для ЗСУ

    АРМА планує скасувати аукціон з продажу мінеральних добрив – провели без належної конкуренції

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    БІЛЬШЕ НОВИН