Tempo950x100

Tempo300x100

Сезонна робота: чи вистачило Україні робочих рук у спекотне літо

Сезонна робота: чи вистачило Україні робочих рук у спекотне літо

З відкриттям кордонів ризик браку робочих багаторазово зріс. Як не крути, а заробіток на європейських полях, навіть з огляду на витрати на проживання та харчування, в кілька разів вище, ніж в Україні, пише liga.net.

“Найчастіше фермер зі Швейцарії, Данії, Німеччини забезпечує житло, а іноді і частково – харчування, – розповідає досвідчений збирач ягід за кордоном Богдан Тарасенко. Це може бути звичайний трейлер, обладнаний всім необхідним для життя і обід на поле, недалеко від робочого місця. В Україні на тих же умовах заробити вдається в три-чотири рази менше”, – пояснює він.

Незважаючи на очікування, в поточному році на полях немає гострого дефіциту робочих рук. “З року в рік на поля запрошуємо допомагати одних і тих же людей. Звичайно, хтось виїжджає, хтось навпаки, приїжджає в село, заміщаючи вибулих. Іншої роботи в селі немає, тому дефіцит відчувається не дуже гостро”, – розповідає фермер з с. Тарасівка Херсонської області Антон Шевчик.

Великий бізнес говорить про те ж. Ситуація з наймом сезонних робітників не змінилася, каже директор по персоналу агрохолдингу HarvEast Лідії Клочан. “У цьому році ми відчуваємо ті ж складності, що і в минулому, коли безвіза не було. Наші заробітчани – це люди, які працюють у нас з року в рік”, – розповідає вона.

Відтік робочих рук з України є, свідчать дані рекрутингових порталів. “Попит на сезонних працівників зростає. На нашому сайті в першому півріччі роботодавці розмістили в середньому на 29,3% більше вакансій, ніж за аналогічний період 2016 року”, – розповідає директор з розвитку сайту по підбору персоналу Work.ua Сергій Марченко. “У сільському господарстві кількість зарубіжних вакансій в сезон висадки і збору врожаю майже в три рази вище середнього рівня – 6,69%.”, – відзначає він.

Проте, до чуток про ажіотажний попит Марченко ставиться скептично. Наприклад, Мінсільгосп Чехії пропонує спростити процедуру дозволу на сезонну роботу для 1500 українців. Якщо враховувати, що кількість зайнятого населення в першому кварталі цього року – 15,9 млн чоловік, то ця квота становить всього 0,009% від загальної кількості працюючих українців. “Крім того, рівень зайнятості серед населення працездатного віку в Україні складає всього 63,3% і є істотні резерви на випадок, якщо українська економіка продовжить зростання і потребуватиме додаткових робочих рук”, – аргументує він.

І рекрутери, і роботодавці стверджують, що гострий дефіцит кадрів відчувається перед початком сезону. Щоб заманити і утримати працівників, роботодавці підвищують зарплати. Кращого методу для залучення або утримання кадрів у роботодавців – немає. “У 2017 році HarvEast підвищив оплату праці сезонним працівникам на 39%. Працівникам потрібна мотивація, в тому числі тим, хто приходить до нас тільки на сезонні роботи”, – говорить Лідія Клочан.

До європейських розцінок українські роботодавці не дотягують, як би вони вони не старалися. Наприклад, якщо в Україні збирач винограду отримує близько 4000 грн на місяць, то збираючи на полі ягоди в Польщі – € 1300-2000.

Для багатьох сезонні роботи – це хороша можливість заробити. Але тут потрібно бути напоготові. Якщо вакансія довго не закривається, роботодавець може підвищувати суму зарплати і це ще не факт, що вам її заплатять в повному розмірі.

Подібні негативні нюанси не зупиняють українців. За неофіційними даними, тільки в Польщі імовірно проживає і працює близько 1 млн наших співгромадян.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/sezonna-robota-chy-vystachylo-ukrayini-robochyh-ruk-u-spekotne-lito
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати