Tempo950x100

Tempo300x100

Сезонна робота: скільки можна заробити в українських фермерів

Сезонна робота: скільки можна заробити в українських фермерів

Проте українці неохоче погоджуються на таку оплату праці і відправляються на заробітки до сусідніх європейських країн, повідомляє «Агравері».

За словами Світлани Кедрової, керівника служби управління персоналом AgroGeneration, найбільша потреба у «гарячий сезон» у трактористах, водіях та підсобних робітниках. У компанії сезонних працівників оформлюють по відрядній системі оплати праці: встановлені розцінки, враховується кількість відпрацьованого часу, обсяг робіт, на основі яких і нараховується заробітна плата. Для пошуку сезонних працівників тут співпрацюють з Центром зайнятості, а також приходять працівники, які працювали раніше.

Ще один дієвий метод, за словами Віктора Фарафонова, директора ТОВ «Бетек», це «сарафанне радіо». Проте запускати таку компанію з пошуку працівників потрібно уже зараз – за кілька місяців до початку сезону.

«Ми відкриваємо тимчасовий рекрутінг-офіс у районному центрі – люди приходять, записуються і коли починається сезон збирання ягід ми їх викликаємо на роботи, забезпечуємо автобусами для доставки із навколишніх сіл», – розповідає він.

Якщо на сезон збиранн ягід компанії зазвичай необхідно 1,5-2 тис. робітників, то до списку потрапляють близько 2,5-3 тис. людей. Таким чином, є резерв і за потреби люди можуть змінюватися.

За словами Фарафонова, заробітна плата збирача ягід минулого року становила порядка 250-300 грн/день, цього року вона сягне не менше як 350 грн/день.

Павло Тулба, керівник кооперативу «Горіх Причорномор’я», вважає, що в ідеалі господарства мали б відмовитись від сезонних працівників, перетворивши їх на постійних, адже у садівництві кадри потрібно навчати. Зараз підприємство підвозить працівників з навколишніх сіл, але і будує гуртожиток для організації вахтового методу, роботи з бригадами з усієї України.

«Торік день роботи коштував 150 грн, в цьому – вже 200 -250 грн, понаднормові оплачуємо додатково. Для роботи у саду нам потрібно 10-15 чоловік, стільки ж у теплиці та на переробку горіха. Люди знають, що ми у пошуку працівників, тож передають наші контакти із рук в руки. Але в цілому ситуація погана – кадрів бракує», – стверджує Тулба.

І хоча українські аграрії стверджують, що оплата праці сезонних працівників в Україні не відрізняється від тієї, що можна отримати, наприклад, в Польщі, Ірина Підкова, приватний рекрутер, говорить протилежне.

За її словами, на ягідних плантаціях у передмісті Любліна український працівник може заробити від 14 до 21 тис. грн на місяць у залежності від кількості зібраної полуниці та її сорту (приблизно 5–8 грн/кг). Крім того, можна брати додаткові години на прополюванні кущів лохини.

У сезон збору лохини (з липня по кінець вересня) за ящик ягід у 4 кг платять 72 грн (18 грн/кг). Зазвичай роботодавець забезпечує безкоштовний проїзд в обидва боки, проживання, харчування – за власний рахунок.

Джерело: agroday.com.ua

Перегляди: 10
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/sezonna-robota-skilky-mozhna-zarobyty-v-ukrayinskyh-fermeriv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати