Tempo950x100

Tempo300x100

Що буде з цінами на яблука у наступному сезоні

Що буде з цінами на яблука у наступному сезоні

Думками з цього приводу ділиться економіст інвестиційного центру ФАО Андрій Ярмак.

Він прорахував варіанти розвитку цінових подій на яблучному ринку, і виглядає це досить цікаво.
 
“Зараз яблуко, в середньому, на 65-75% дорожче, ніж рік тому. А що ж буде наступного сезону? Ось мої десять висновків:
 
1. Рекордний збір яблук в Україні в 2018 році, за умови, що не буде повторення ситуації з приморозками на початку травня, які випадають в середньому раз на 7-10 років.
 
2. Рекордне виробництво очікується також у Польщі.
 
3. Відновлення виробництва, як мінімум до обсягів 2016 року очікується в інших країнах ЄС, а в країнах “нового ЄС” – зростання виробництва.
 
4. Зусилля з диверсифікації експорту в поточному сезоні завмерли, і замирають ще більше по мірі зростання цін. Шкода, бо саме цього сезону можна було б виходити на нові ринки найбільш успішно, адже проблеми з пропозицією – в усіх країнах. Відповідно, в кінці року знову почнемо шукати нових покупців, але буде трошки пізно.
 
5. До кінця поточного сезону яблуко буде ще дорожчати, фактично вбиваючи внутрішнє споживання. В травні споживання яблука в Україні, я думаю, буде найнижчим за останні п’ять років. Негатив високих цін буде впливати на споживання й в наступному сезоні.
 
6. Це хороші новини для виробників черешні, суниці садової та інших ранніх ягід, адже висока ціна на яблуко в травні та червні буде додатково стимулювати споживання ягід.
 
7. Перші ранні яблука врожаю 2018 року будуть дуже дорогими та принесуть чималі зиски виробникам.
 
8. Стрімке падіння ціни розпочнеться вже в вересні, і буде продовжуватися весь сезон.
 
9. А тепер скандальний прогноз: я майже переконаний, що ціна на яблуко в жовтні 2018 року буде вищою, ніж ціна на яблуко в квітні 2019 року. Знову ж таки, якщо не буде природних аномалій під час виробництва.
 
10. Я думаю, що ціни в новому сезоні можуть впасти настільки, що ледве будуть перекривати поточні витрати. Але тут багато залежить від ефективності виробництва та, особливо, маркетингу.
 
Основний висновок: маркетинг – основний пріоритет. Причому, маркетинг має бути професійним, а не базарним, типу “у нас найсмачніші або найчистіші яблука в світі”, бо брехня не продається.
 
Продається те, що ви можете довести. Чилі продає свій імідж “найчистішого” виробника плодоовочевої продукції, бо є ідеально ізольованою країною: Тихий Океан, пустеля Атакама, Анди та Антарктида оточують країну з різних боків. Чилі також має дуже жорстку систему відслідковування всіх обробок, і власний, значно жорсткіший стандарт ChiliGAP.
 
А “найсмачнішими в світі” свої яблука вважають всі без виключення країни. Тому це – абсолютно безперспективний аргумент”, – зазначає Андрій Ярмак.

 

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/shcho-bude-z-cinamy-na-yabluka-u-nastupnomu-sezoni
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати