Tempo950x100

Tempo300x100

Що буде з цінами на яйця в Україні

Що буде з цінами на яйця в Україні

В Україні з початку листопада яйця 1-2 категорії подорожчали на 32 копійки за десяток, тобто на 1,4%. Це значно нижче темпів подорожчання, які спостерігалися у вересні-жовтні. В цілому з початку року яйця подорожчали на 13%, а за рік – на 21%. Такі дані озвучив “Сегодня” генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

“Зараз ціна практично стабілізувалася у більшості торговельних мереж. Вартість яєць в листопаді може зрости ще на 1 грн за десяток, але вже в грудні можливе падіння ціни. Воно буде незначним, але це буде говорити про подальше зниження”, – зазначив Дорошенко. За його даними, ціни на яйця 1-2 категорії навряд чи перевищать 27 грн.

Осінні цінові “гойдалки” експерт пояснює тим, що українські виробники не навчилися планово працювати, коли протягом року неістотно змінюються ціни.

“У нас спочатку покупці значно переплачують за курячі яйця, а коли ціна на них перевищує купівельну спроможність, то виробники довгий час працюють у збиток, у зв’язку з тим, що не можуть стабілізувати ціну після падіння. Ні покупцям, ні виробникам це не йде на користь”, – упевнений фахівець.

Дорошенко нагадав, що в 2016 році після осіннього стрибка ціни на яйця з початку листопада до початку грудня впали на 15%, а вже до лютого 2017 року зниження склало 37%, через що протягом декількох місяців виробники яєць працювали в збиток.

“На початку цього року зниженню ціни сприяла заборона українського експорту в ряд країн. Тому сказати зараз, скільки буде коштувати цей продукт, практично неможливо, оскільки ймовірно як продовження зростання, так і сильне падіння ціни”, – резюмує експерт.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/shcho-bude-z-cinamy-na-yajcya-v-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати