Tempo950x100

Tempo300x100

Що чекає на український олійно-жировий ринок у середньостроковій перспективі

Що чекає на український олійно-жировий ринок у середньостроковій перспективі

Виробники, переробники і трейдери сьогодні, 6 жовтня 2017 року, обговорюють можливі сценарії розвитку ринку олійних і продуктів переробки в Україні та світі, можливості та загрози ринку, оцінюють  інвестиційну привабливість галузі і напрямки розвитку олійно-жирового бізнесу у рамках «Олійно-жирової конференції», яку організувала інформаційна компанія “ПроАгро”.

Як зазначили експерти, ринок олійних для українських сільгоспвиробників є, мабуть, ключовим.

По-перше, рентабельність вирощування соняшнику залишається найвищою серед всіх основних сільськогосподарських культур (62% в 2016 р, за даними Мінагропроду) і для багатьох господарств є “рятівним колом” всього рослинництва.

По-друге, Україна – впевнений постачальник соняшникової олії №1 в світі (33% світового виробництва і 56% світового експорту в 2017/18 МР – прогноз USDA). Переробні потужності по олійним в Україні активно розвиваються, що говорить про високу прибутковість переробки і також стимулює подальше зростання виробництва насіння олійних в Україні.

«Аграрний сектор – локомотив української економіки. Тому необхідно помічати постійні зміни в аграрному світі і вчитися керувати ними. Встигати за трансформацією аграрного бізнесу і вміти вибудовувати діяльність своєї компанії відповідно до вимог часу – це дуже важливий аспект успішного керівництва компанією», – заявила Валерія Шаймухаметова, керівник служби маркетингу і аналітики компанії Fenix Agro.

Вона поділилася своїм баченням поточної ситуації на українському оліє-жировому ринку, оцінила інвестиційний клімат в країні і інвестиції в аграрну сферу і олієжирову галузь зокрема.

Окремо спікер зупинилася на співвідношенні пропозиції сировини на ринку України і потужностей переробних підприємств. Валерія Шаймухаметова вважає, що вже помітний надлишок переробних активів.

Як вийти на ринок Європи і як продати українську сою в ЄС учасники конференції  дізналися з виступу Оксани Просоленко, представника “Дунайської сої” в Україні . Вона розповіла, що проект асоціацій “Європейська соя” та “Дунайська соя” покликаний сприяти як вирощуванню, так і переробці не-ГМ сої в Європі, створенню надійного ланцюжка постачання шляхом вибудовування бізнес-контактів між членами Асоціації, що забезпечує країни Європи надійним джерелом протеїну. Товарні знаки Europe Soya і Donau Soja – це гарантія якості соєвої продукції.
Оксана Просоленко виклала основні європейські вимоги до продукції, що закуповується. За її словами, соя українського виробництва цікава європейському ринку, але тільки при дотриманні певних умов вирощування та переробки продукції.

Традиційно на конференціях “ПроАгро” спікери ґрунтуються на своєму практичному досвіді і тому їхні доповіді цікаві всім учасникам заходу.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/shcho-chekaye-na-ukrayinskyj-olijno-zhyrovyj-rynok-u-serednostrokovij-perspektyvi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати