Tempo950x100

Tempo300x100

Що і почім будуть їсти українці в наступному році

Що і почім будуть їсти українці в наступному році

Українське зерно, соняшник, овочі і фрукти, які наша країна вирощує в достатку, і активно продає на зовнішні ринки, в цьому році виявилися драйверами подорожчання.

“Якщо  станом на кінець жовтня, загальна інфляція в Україні склала 15,7%, то деякі продукти додали в ціні по 30-50% і більше. Скажімо, морква подорожчала більш ніж на 60%, картопля на 30%, цибуля і капуста – на 20% “, – розповів  глава Асоціації постачальників торгівельних мереж України Олексій Дорошенко.

Втім, зараз продавці починають сезон з чистого аркуша: на ринок активно надходить продукція нового врожаю і формуються нові прайси.

Strana.ua дізналася, що буде з цінами на основні продукти продовольчого кошика – хліб, крупи, картопля, овочі борщового набору, фрукти, і чим варто запасатися вже з осені.

Дві буханки на долар

Цього року Україна збере менше зерна, ніж у минулому. Міністерство аграрної політики і продовольства озвучує прогнози на рівні 61-63 млн.т, але експерти називають більш реальною нижню планку. Для порівняння: в минулому році урожай склав рекордні 66 млн.т.

З огляду на різке погіршення погодних умов в Україні, експерти не виключають: частина врожаю може взагалі залишитися в полях.

Тим часом, експортери вже побили всі рекорди, вивозячи з країни урожай швидше, ніж селяни встигають його збирати.

Наприклад, з початку нинішнього маркетингового року (липень-2017) експорт пшениці перевищив 7 млн ​​тонн, з них продовольчої – 3,9 млн тонн, що на 20% випереджає торішню динаміку.

Активність трейдерів так налякала чиновників, що вони вже змусили їх підписати меморандум з Мінагропродом, обумовивши граничні обсяги експорту зерна на рівні 16,5 млн тонн (з них продовольчого – 10,7 млн.т).

Але навіть ці обмеження все одно не врятують українців від підвищення цін на хліб і крупи.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук каже, що ціни на зерно в Україні безпосередньо залежать від міжнародних котирувань. Вони ж на хвилі нових прогнозів про збільшення світових запасів зерна трохи просіли.  Але через девальвацію національної валюти ціни на внутрішньому ринку падати не збираються. Навпаки, борошно нового врожаю продається дорожче торішнього в середньому на 10% (близько 11 грн. / кг). Так як борошно – це близько 43% собівартості хліба, його подорожчання змусить переписувати цінники і пекарів, – вважає Марчук.

Але у пекарів заготовлений і аргумент чистіше цін на борошно.

“Якщо девальвація гривні продовжиться до 29,3 грн ./$, як прописано в проекті бюджету -2018, то хліб точно подорожчає. Формула наступна: здешевлення національної валюти на 1 грн. спровокує підвищення ціни на хліб на 50 коп. Тобто, долар по 30 грн.- це хліб по 15 грн. за буханець”, – підрахував Денис Марчук.

Казахська каша

Не краща ситуація з крупами. Хоча Україна їх майже не експортує, а значить, теоретично не існує прямої залежності від світових цін, більшість круп, проте, дорожчає. Продукція нового врожаю додала, в середньому, 1 грн. / кг.

Переписувати цінники продавцям дозволяє зниження пропозиції. Круп’яні культури – нішеві, орієнтовані суто на внутрішнього покупця і не відрізняються високою маржинальністю. Аграріям набагато вигідніше засівати поля пшеницею або соняшником, ніж, скажімо, просом або гречкою.

В результаті з кожним роком посівні площі під круп’яними культурами скорочуються. Відповідно, падає і виробництво круп. Наприклад, в цьому році їх випустили близько 30 тис.т, що на 5% менше, ніж в минулому сезоні. Втім, є й винятки. Скажімо, виробництво вівсяної крупи за рік зросла в 4,6 раз, а гречаної – в 1,4 рази. І це вже відбилося на цінах.

Наприклад, як свідчать дані Держстату, всього за 10 днів жовтня – з 10 по 20 – гречка подешевшала майже на 4%, з 21,18 грн. / кг до 20,35 грн. Для порівняння: рис за цей же час подорожчав на 2%, до 20 грн. / кг.

Втім, Олексій Дорошенко каже, що розпродаж гречки спровокував імпорт великих партій крупи з Казахстану.

“Ціни на більшість круп у нас вже цілком європейські, що робить український ринок привабливим для постачальників з усього світу. Інша справа, що не всі крупи підходять нам за смаком. Скажімо, китайська гречка, яку влада кілька років тому купували в Піднебесній на хвилі дефіциту , залишилася незатребуваною”, – каже Дорошенко.

Час для борщу

Судячи з усього, українцям не бачити і дешевих овочів. Хоча, поки, за даними Держстату, вони трохи впали в ціні. Скажімо, в жовтні картопля подешевшала на 2,5% (до 5,9 грн. / кг), капуста – на 5,2% (до 4,55 грн. / кг), морква – майже на 4% (до 6, 65 грн. / кг), цибуля – на 3% (до 562 грн. / кг), буряк – на 0,8% (до 5,3 грн. / кг).

На львівському оптовому ринку “Шувар” в останній тиждень жовтня просіли ціни майже на всі овочі, – констатують в “Інфо- Шувар”. Найбільше подешевшали кольорова і білокачанна капуста – на 40-50% (до 5-8 грн. і 3,5 грн. / кг відповідно). На 18-20% за тиждень опустилися ціни на томати (до 22-27 грн. / кг), на 10% – на солодкий перець, кабачки і баклажани (до 34-38 грн. / кг і 17-18 грн. відповідно) .

Але експерти пов’язують розпродаж з масовим надходженням на ринок продукції нового врожаю. І стверджують – знижки скоро закінчаться.

“Практично за всіма овочам в Україні знизилося виробництво. Тому ціни будуть зростати”, – прогнозує представник FAO (продовольча організація ООН) Андрій Ярмак. З ним згодна і експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман: “Площі під більшістю овочевих культур скоротилися, а самих фермерів, що спеціалізуються на овочах, стало менше, що пов’язано з несприятливим минулим сезоном. Адже ціни почали рекордно рости тільки з весни 2017р, до цього вони падали. І ті, хто продали врожай в першій половині року, заробили, м’яко кажучи, мало”, – пояснює Тетяна Гетьман.

За даними Держстату, станом на жовтень картоплі в Україні прибрали 21,9 млн.т, що на 2% більше, ніж на аналогічну дату, а овочів – 7,2 млн.т (плюс 0,2% до минулого року). Але, за підсумками збиральної кампанії, загальний вал буде менше, ніж в минулому році, на 7% -10%, -вважає експерти. Крім того, велика частина врожаю не відрізняться високою якістю. А якщо врахувати ще й дефіцит в Україні сучасних сховищ, можна припустити, що до весни продукція просто не доживе.

У передчутті дефіциту продавці вже з грудня почнуть підвищувати ціни, – вважає Олексій Дорошенко.

Пікових значень вони досягнуть навесні, так як Україні доведеться масово імпортувати овочі, зокрема, з Польщі. Експерти не виключають, що картоплю продаватимуть по 7-10 грн. / кг, капусту – по 7 грн., моркву – по 10-12 грн., буряк – по 8 грн. / кг.

Хоча реальні цінники можуть виявитися ще вище, так як будуть прив’язані до прайсів на імпортні овочі, а значить, до курсу долара і євро.

Можуть істотно подорожчати і яблука. Світова асоціація виробників яблук (WAPA) спрогнозувала зниження яблучного врожаю в Україні на 10%. Але ще більше – на 30% – скоротиться збір плодів у Польщі, яка традиційно поставляє до нас яблука. Ці прогнози, за словами Тетяни Гетьман, вже спровокували зростання цін, в порівнянні з минулим роком, на 20% (близько 13 грн. / кг).

До кінця сезону ціна може вирости до 15 грн. / кг, – допускає Гетьман.

Втім, як каже Олексій Дорошенко, крім об’єктивних чинників, як то обсяги і якість врожаю і світова цінова кон’юнктура, на ціни на більшість продуктів буде впливати підвищення пенсій і зарплат в Україні. Хліб, крупи, овочі і фрукти входять в щоденний раціон наших співгромадян, так що, швидше за все, купувати вони їх будуть частіше і більше.

“Це буде сприяти подорожчанню і збільшенню рівня інфляції додатково на 0,6-0,8%”, – вважає Дорошенко.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/shcho-i-pochim-budut-yisty-ukrayinci-v-nastupnomu-roci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати