Tempo950x100

Tempo300x100

Що можна посадити восени в саду

Що можна посадити восени в саду

Але виявляється, що осінь це відмінний час для посадок різних плодових, ягідних і декоративних культур. Найголовніше – всі посадки і пересадки дерев і чагарників треба закінчити не пізніше ніж за місяць до промерзання грунту. У нашому регіоні стійкі морози і відповідно промерзання ґрунту починається в грудні, значить, до початку листопада з посадками треба закінчити.

До передзимової посадці годяться всі звичайні на наших ділянках плодові дерева: яблуня, слива, вишня, груша, алича, персик, абрикос, черешня, горіх, шовковиця. За той місяць, який залишився до перших морозів, їх коренева система зуміє відновитися після посадки і адаптуватися на новому місці.

Але не тільки плодовими деревами живий садівник, багато хто любить красу і висаджують на ділянці або біля нього декоративні листяні дерева: каштан, ясень, тополя, березу, дуб, клен, іву, липу, вільху, рябину. Робити це теж можна в осінній період.

Саджати дерева необхідно в стані спокою, коли воно припинило рости Посадка дерев у таку пору, сприяє швидкому і правильному утворенню нових коренів. До настання весни, звичайно, при правильному догляді, дерева встигають приготуватися до початку вегетації.

Ягідні чагарники – агрус і смородину з відкритою кореневою системою можна садити і навесні, і восени. Якщо вибрали осінь, то в кінці жовтня. Саджанці червоної смородини, яка любить сонячні місця, захищені від холодних вітрів, і родючий грунт, найкраще висаджувати ранньою осінню, на початку жовтня.

Для любителів троянд, середина жовтня – напружений період життя. Потрібно встигнути вибрати і придбати саджанець бажаного сорту і встигнути його посадити. Багато садівників бояться осінньої посадки, вважаючи, що кущ до зими не встигне прижитися. Не варто вважати троянди такими вже «тепличними». Якщо троянди посаджені вчасно, то перед тим, як ви їх вкриєте на зиму, вони вже укореняться і навесні швидше рушать в зростання.

Глід не просто прикраса ділянки. З нього можна створювати живоплоти. А плоди глоду – відмінний засіб проти серцевих хвороб. Правда, пересаджувати його потрібно в молодому віці (не старше 5 років) через глибоко йдуть в грунт коренів. І робити це найкраще восени. Так само, як і жимолость. Рослини, посаджені навесні, приживаються гірше.

Часто у садівників клематиси вважаються неженками, тому їх варто посадити трохи завчасно, давши їм додатковий час, приблизно кінець вересня – початок жовтня. На відміну від клематисів, невибагливі і дуже декоративні барбарис і калину можна садити з кінця вересня по початок листопада.

Багаторічні рослини краще всього ділити й пересаджувати саме восени в жовтні. В цей час зазвичай ділять півонії, дельфініуми, флокси, багато видів примули та інші. Найпростіший і найпоширеніший спосіб розмноження півоній трав’янистих – поділ куща. Кращі строки для цього – кінець вересня – середина жовтня. Оптимальний термін для пересадки і посадки лілій – жовтень.

Взагалі то все багаторічники можна садити й пересаджувати досить довго, навіть коли температура стабільно «коштує» на позначці 0 С, але в цьому випадку доведеться добре замульчувати і вкрити рослини на зиму. Якщо ви посіяли навесні насіння двулетников, то ближче до жовтня підрослу розсаду висаджуйте на клумби, у відкритий грунт. Приблизно в цей же час (кінець вересня) починається посадка мелколуковічних і цибулинних рослин. Першими садять крокуси і нарциси. Приблизно через тиждень за нарцисами – гіацинти. Останніми, ближче до середини жовтня, висаджують тюльпани.

Буквально «до останнього» можна висаджувати конвалії. Але якщо морози почалися, а снігу все немає, посадки треба буде замульчувати торфом або компостом, інакше кореневища можуть постраждати від вимерзання.

Більшість багаторічників прекрасно розмножується передзимового посівом. Вирощування багаторічників з насіння – це можливість значно заощадити на покупці готової розсади і одночасно отримати багато рослин, причому сильних і загартованих. Сіють восени насінням: примули, аквілегію, гейхеру, мак східний, рудбекію шорстку, язичники, аконіт, дельфініум, діцентру.

Ну, вже якщо декоративні квіти краще вдаються передзимового посівом, то, як йдуть справи з овочами? По-перше: зійшли насіння, навесні будуть набагато «сильніше», ніж посіяні в квітні – позначається зимова гарт. По-друге: урожай ви отримаєте на 1-2 тижні раніше. По-третє: осінь – найкращий час для перевірки насіння на схожість. У багатьох садівників залишаються насіння минулих років, ось восени їх і посійте. Не зійдуть, бог з ним, навесні пересієте. Зійдуть – відмінно! Та й замовити насінню в умовах сухого повітря теплої квартири навряд чи піде на користь. Але відразу обмовимося: мова, звичайно ж, йде про морозостійки види рослин.

Доведено, що рослини, посіяні під зиму, відрізняються більшою стійкістю до несприятливих погодних умов, легше переносять пізні весняні заморозки, швидко ростуть і розвиваються, стійкі до хвороб. Під дією низьких температур, рослина шукає вихід зі сформованої ситуації і намагається вижити, формуючи більш глибоку кореневу систему, здатну добувати воду з глибоких не промерзлих шарів. Посіяні і посаджені під зиму рослини менше потребують поливу і більш витривалі.

Джерело: прес-служба Держпродспоживслужби

Перегляди: 11
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/shcho-mozhna-posadyty-voseny-v-sadu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати