Tempo950x100

Tempo300x100

Що нагуглишь, те й пожнеш: як соцмережі допомагають у агроекспорті

Що нагуглишь, те й пожнеш: як соцмережі допомагають у агроекспорті

Власниця агрокомпанії “Зоря” в Житомирській області Ірина Костюшко вже кілька років знаходить клієнтів по всьому світу через соціальні мережі. Так, влітку минулого року компанія з Південної Африки замовила “Зорі” партію проса, яку та без затримок оплатила і за підсумком викупила. Здавалося б, випадок для українських підприємців нетривіальний. Але недавно в своєму Facebook власниця Зорі розповіла про новий контракт. “У нього був негативний досвід з українськими компаніями, і складно було вибудовувати відносини”, – зізнається Ірина.

Як їй вдалося переконати клієнта і налагодити співпрацю?

Кардинальний поворот

Шлях в агробізнес виявився непростим. Щоб досягти успіху в новій справі, Ірині довелося повністю вийти із зони комфорту і з нуля вивчати особливості роботи на землі. За фахом Ірина – медик.
 

Після ретельного вивчення специфіки сільськогосподарської діяльності та законодавства вона вирішила придбати фірму з наявними зембанком і матеріально-технічною базою. Суму інвестицій в свій аграрний проект Костюшко не називає.

Понад півроку Ірина вивчала пропозиції. І взимку 2013 свій вибір зупинила на приватно-орендному підприємстві “Зоря”, яке працювало з 1929 року, але в 2013 році виявилося на межі банкрутства.

Відродження “Зорі

Колишній колгосп Зоря комунізму спеціалізувався на тваринництві і виготовленні молока. Після розформування колгоспу активи перейшли в управління колишньому голові. Так почався занепад підприємства: – матеріально-технічна база не оновлювалася, оброблялося лише 300 га землі з наявних 1350 га. У компанії вирощували в основному кормові культури, трохи жита і пшениці. З 1500 голів великої рогатої худоби залишилося менше 40.

Як їй вдалося вдихнути в колишній колгосп друге життя? “Розуміючи, що ключовий актив “Зорі” – саме земля, я вирішила відновити діяльність компанії, сконцентрувавшись на олійному льоні”, – розповідає Костюшко.

Вона переконана, що саме цей напрям сьогодні є одним з найбільш перспективних. Ставка зіграла. За перший рік роботи дохід підприємства зріс на 550%, а рентабельність досягла 50%. Крім того, “Зоря” отримала кращий в регіоні урожай – 360 тонн, з урожайністю 12 ц / га. І показники врожайності продовжують збільшуватися. А разом з ним – і масштаби і перспективи розвитку зовнішньої торгівлі.

Власниця “Зорі” заснувала асоціацію льонарів і щорічно проводить Фестиваль льону, який в 2017-му став міжнародним.

Курс на експорт

Ірина Костюшко переконана в тому, що в Україні вигідно вирощувати льон. За її словами за останні 3 роки витрати на 1 гектар в середньому становили не більше $ 288. Рентабельність вирощування льону олійного, за її словами, близько 46%.

Щоб уникнути ризиків неврожаю, власниця Зорі диверсифікувала портфель культур. Частину земель засіяли гречкою, вівсом і просом, а частину засадили лікарськими травами – фенхелем, календулою і валеріаною. Лікарські трави “Зорі” йдуть як на експорт, так і на внутрішній ринок. Частину культур висаджують під замовлення. Власне, так працюють і з південно-африканським партнером, покупцем проса.

Однак таких замовників поки небагато, каже Костюшко. І сподівається на технології і соціальні мережі, завдяки яким уклала свій перший зовнішньоторговельний контракт з австрійською компанією. “Google – велика справа. За допомогою пошукової мережі ми в перший же врожайний рік вийшли на австрійців. Близько 100 т зерна відправили їм без трейдерів”, – згадує вона. Перша виручка склала приблизно € 300 тис. Але у випадку з європейцями існує перешкода – щоб експортувати олійний льон в ЄС, необхідно сплатити 10% мито”, – розповідає власниця Зорі.

Зараз Костюшко налагоджує контакти не тільки в ЄС, але і з представниками близького зарубіжжя і країн СНД, потенційним покупцями своєї продукції в далеких країнах, конкуруючи за ринки збуту з казахами і росіянами. Подальший розвиток свого бізнесу Костюшко бачить, як і більшість українських аграріїв, в поглибленні переробки – компанія вже випускає зі свого насіння невеликі обсяги лляної олії під брендом Зоря. А в найближчі п’ять років вона планує наростити зембанк здо 5 тис. га і запустити власну переробку насіння льону і соломи.

Марія Бровинська
ЛIГАБiзнесIнформ

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/shcho-nahuhlysh-te-j-pozhnesh-yak-socmerezhi-dopomahayut-u-ahroeksporti
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати