Tempo950x100

Tempo300x100

Що передбачає новий закон про органічну продукцію

Що передбачає новий закон про органічну продукцію

Про це пише НВ. 

Закон про екопродукцію

Документ гармонізує законодавство України та ЄС. Коли документ вступить в силу, органічна продукція буде вважатися такою лише при відповідності сертифікатами. 

Закон передбачає вилучення продукції, яка не відповідає вимогам органічного виробництва та маркування. Це стосуватиметься тих виробників, які маркують упаковки державним логотипом з позначкою органічний, біологічний,екологічний, органік тощо, насправді не дотримуючись цих вимог.

Продукування органічного молока, м’яса та іншої тваринної продукції передбачає спеціальні умови годування худоби. Тварини мають харчуватися виключно органічними кормами, тобто тими, які не обробляються синтетичними розчинниками.

Худоба повинна мати постійний доступ до пасовищ. Забороняється примусова відгодівля тварин. Не можна застосовувати гормони. Органічна рослинна продукціія повинна вирощуватися із використанням добрив, які розщеплюються біологічно.

Загалом створення продукції передбачає використання технологій, які не шкодять людському здоров’ю, безпеці тварин та рослин. Власники погоджуватимуть маркування органічної продукції з органом сертифікації. Термін дії сертифіката складатиме 15 місяців з дати його видачі.

Також бізнесмени зобов’язані взаємодіяти з органами сертифікації. Наприклад, надавати інспекторам зразки грунту або матеріалів – насіння, корму, продукції, води для проведення лабораторних досліджень.

Передбачається, що документація, у тому числі фінансова, теж перевірятиметься. За реалізацію продукції з органічним державним логотипом за відсутності сертифіката передбачено штраф. Для юросіб – від 30 тис. грн. Для фізичних осіб-підприємців – від 19 тис. грн.

Сертифікована діяльність

Попит на органічну продукцію у світі досить високий, а в Україні лише набирає обертів, сказав директор української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Врегулювання законодавства необхідне саме для того, щоб захистити права споживачів. Адже сьогодні українці купують нібито екологічно чистий продукт, але підтвердити це на рівні документів ніхто не може. 

Дорошенко додав, що українські органічні товари перспективні для експорту. До того ж, продукція вирощена або виготовлена з дотриманням усіх необхідних умов, дорожча за звичайну у чотири-п’ять разів.

Тим часом, усі так звані еколавки та продукти з позначкою “органік” мають перейменуватися. Це має відбутись не пізніше ніж через півроку, коли закон набуде чинності. Заступник керівника проекту ЄС Удосконалення системи контролю безпеки харчових продуктів України Яна Добіловська зазначила, що документ встановлює загальні засади правового регулювання якості і маркування саме органік-продуктів.

“Екопродукти мають виготовлятися згідно з вимогами закону Проосновні принципи та вимоги для забезпечення якості харчових продуктів. Вони перевіряються по закону про державний контроль 2042”, – сказала Добіловська.    

В Україні органічне виробництво – це сертифікована діяльність, яка пов’язана з виробництвом сільськогосподарської продукції. Мова не йде про органічний одяг, косметику чи побутову хімію.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/shcho-peredbachaye-novyj-zakon-pro-orhanichnu-produkciyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати