Tempo950x100

Tempo300x100

Що потрібно знати успішному агроному

Що потрібно знати успішному агроному

Втім, молодим теж не відмовляють.  Landlord розпитав головного агронома ПрАТ «Агрофорт» Групи МХП Віктора Чайковського про те, які вимоги висувають до фахівців у цій сфері, як змінилася професія за останні роки та що з нею буде далі.

Вікторе Леонідовичу, розкажіть, як та чому ви обрали таку професію?

Я народився в селі, мати була дояркою, батько — трактористом, дядько — агрономом. Я часто з батьком бував у полі. Робота мені сподобалася, і після закінчення школи у 1982 році я вирішив поступити до Житомирського інституту на агрономію.

Працювати пішли відразу після вишу?

Після інституту пішов до армії, а потім вже вийшов на роботу. І тут з’ясувалося, що теорія та практика — це зовсім різні речі. Багато того, із чим стикаєшся на роботі, у виші не вчать. Найголовніше в навчанні агронома — знати фізіологію рослин, ґрунти, агрохімію тощо. Організаційні тонкощі стосовно агрономії та виробництва доводилося опановувати самотужки.

В якому господарстві починали?

Я прийшов молодим агрономом у село Великі Пріцьки Кагарлицького району Київської області. Два роки працював агрохіміком, потім три — головним агрономом, після цього у сусідньому селі був п’ять років головою колгоспу. Згодом почали організовуватися фірми, і я працював головним агрономом у господарстві із 27 000 га землі. Після його розпаду у 2008 році прийшов до «Агрофорту» на посаду головного агронома.

Наскільки змінилися вимоги до агрономів за останні роки?

Технології дуже схожі, хіба що трохи удосконалилися. А ось техніка суттєво змінилася. Раніше ми працювали із МТЗ, Т-75, Т-74. Сьогодні вся техніка іноземна, і, звичайно, якість обробітку ґрунту, посіву, обмолоту зовсім інша. Якщо у середині 1990-х ми отримували до 60 ц/га пшениці, то тепер за рахунок більш продуктивних техніки та насіння — 7–8 т.

Дуже змінилися засоби захисту рослин, мінеральні добрива. Сьогодні під кожну культуру, під кожен період внесення розроблені різні формули. Для внесення цієї продукції з’явилося багато техніки, якої раніше не було.

Основа ж технології залишилася незмінною. Знання з фізіології рослини та її потреб у різні періоди росту залишилися майже тими самими. Та, звісно, їх треба вдосконалювати, щоб обирати найбільш ефективну технологію.

Чому вам доводиться вчитися, де підвищуєте кваліфікацію?

Дуже багато компаній проводять тренінги, є багато літератури, періодичних видань. Ще буваємо на семінарах, Днях поля. Усе це допомагає оновлювати знання.

Сьогодні агроном — одна з найбільш затребуваних професій у сільському господарстві. Чи відчуваєте дефіцит фахівців? Як виховуєте кадри?

Кожного року до нас приходять на практику чотири-п’ять осіб. З них залишитися може один. Тих, хто хоче працювати на землі за покликанням, дуже мало. Більшість йдуть навчатися, щоб отримати вищу освіту, а потім шукають себе в інших сферах. Ми ж намагаємося підбирати таких працівників, у яких лежить душа до землі.

Наше підприємство сьогодні забезпечене кадрами. Ми їх вчимо, залучаємо для цього фахівців різних компаній, проходимо всі технології по всіх культурах.

Як вважаєте, якими специфічними навичками повинні будуть володіти агрономи через п’ять років?

Професія вдосконалюється, з’являється все більше електроніки. Та з комп’ютера чи дрону не побачиш причини виникнення хвороби у рослини, бур’янів або порушення технології саме на місці. Електронні носії допомагають, зокрема, зберігати інформацію, але агроном повинен жити разом з рослиною від посіву до збирання. Справа агронома — це творча робота в полі, а ніяк не за столом, комп’ютером чи планшетом. Тому крім необхідних навичок роботи з комп’ютерними системами, агроном у першу чергу повинен бути гарним управлінцем та вміти правильно організувати робочий процес, володіти знаннями сучасного виробництва.

Перегляди: 27
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/shcho-potribno-znaty-uspishnomu-ahronomu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати