Що українські землевласники думають про земельну реформу?

Що українські землевласники думають про земельну реформу?

Аналітичний центр EasyBusiness провів дослідження, аби виявити, що насправді думають українські землевласники про ринок землі. З цією метою було опитано 500 землевласників. Вибірка є репрезентативною за статтю, віком, регіоном та типом поселення.

Зокрема, лише 36% пайовиків розуміють, що земельна реформа – це перш за все усунення заборони продавати землю для чинних землевласників.

При цьому, майже 18% вважають, що під реформою мається на увазі приватизація земель державної власності, 12% думають, що земельна реформа означає продаж землі іноземцям, а ще 18% респондентів обрали варіант “Важко відповісти”.

Таким чином, в більшості людей, які безпосередньо пов’язані з земельною реформою, відсутнє розуміння самої суті цієї реформи. З одного боку, це свідчить про неефективну державну комунікаційну політику щодо ринку землі (або й про відсутність комунікацій взагалі, як було до недавнього часу).

З іншого боку, розуміючи слабку проінформованість населення, досить важко дізнатися справжнє ставлення українців до теми. Саме тому доцільно запитувати землевласників не про те, чи підтримують вони земельну реформу або ринок землі. Запитання повинні звучати таким чином, щоб пояснювати, в чому власне суть пропонованих змін в законодавстві.

Не дивно, що на запитання про те, чи хотіли б землевласники самостійно вирішувати, як розпоряджатись своїм майном, більшість респондентів відповіли ствердно.

87% опитаних землевласників не готові продати власну земельну ділянку або її частину незалежно від ціни.

Більше того, для землевласників важливо не лише те, хто купуватиме їхню землі, а й те, як майбутній власник збирається розпоряджатись своєю землею: 41% респондентів вказали, що саме ця характеристика покупця для них є визначальною. 

Джерело: Реанімаційний пакет реформ

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/shcho-ukrayinski-zemlevlasnyky-dumayut-pro-zemelnu-reformu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати