Tempo950x100

Tempo300x100

Що в Україні реально відбувається з експортом молока?

Що в Україні реально відбувається з експортом молока?

“Нещодавно говорили про збільшення експорту на 20% чи щось подібне, і я пояснював, чому така аналітика не є аналітикою, і вводить ринок в оману (тоді просто взяли вагу всіх молочних продуктів).

 

ФАО та ЄБРР роблять перерахунок (експорту – ред.) в стандартне молоко через реальні коефіцієнти, на базі того, скільки фактично йде молока на виробництво окремих видів продукції.

Так от, за перше півріччя експорт молочних продуктів зріс на 93,9%!

Чому це відбулося? Передусім завдяки прекрасній світовій кон’юнктурі на масло. Експорт масла з Україні зріс втричі! Завдяки тому, що на виробництво одного кілограму масла потрібно чимало молока, загальні показники такі позитивні. До речі, експорт сиру теж зріс на 21%, однак лишається відносно невисоким. Ми цілком можемо отримати за підсумками року найвищий експорт молокопродуктів з 2013 року, що є позитивним моментом і дає надію виробникам”, – зазначає Андрій Ярмак.

“В той же час, в високому експорті масла є одна проблема – певна бомба уповільненої дії. Супутником виробництва масла найчастіше є виробництво сухого молока. А от світовий ринок сухого молока не є навіть наполовину настільки перспективним, як ринок масла. Ціни там лишаються відносно невисокими, а запаси – досить значними.

Отже, цілком імовірно, що ми можемо вийти з сезону “великого молока” з надлишковими запасами сухого молока та з дефіцитом молочного жиру.

До речі, позитив в УМІ та експорті вже впливає на виробництво. Переробники збільшили об’єми виробництва. Особливо приємні показники по закупівлі молока від професійних господарств – плюс 4,2%!

Ще більш приємною є цифра в 72%. Це питома вага професійного молока (молока від сільськогосподарських підприємств) в переробці. Минулого року за перше півріччя було 70%.

Отже, якість теж зростає. А значить ми рухаємося вперед!”, – підкреслив експерт.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/shcho-v-ukrayini-realno-vidbuvayetsya-z-eksportom-moloka
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати