Що в українських засіках? Про урожай та динаміку експорту зернових у 2017 році

Що в українських засіках? Про урожай та динаміку експорту зернових у 2017 році

Продаж сільгосппродукції за кордон забезпечує 40% від загального обсягу експортної виручки. Тому підсумки збору врожаю привертають увагу як економістів, так і громадськості. Особливо після рекорду минулого року.

У цьому сезоні, на жаль, збір зерна менше, ніж роком раніше. Тобто рекорд повторити не вдалося. На те він рекорд, що перевищити його важко. Особливо, якщо погода цьому не сприяє, як і сталося в поточному році. Але, незважаючи на це, урожай-2017 не можна назвати низьким.

Попередні розрахунки показують, що в кінцевому підсумку загальне виробництво зернових і зернобобових за рік складе близько 62,3 млн тонн. Це на 3,7 млн т менше, ніж в 2016, але на 2,2 млн т більше, ніж у 2015. Середня врожайність – 42,8 ц/га, тоді як роком раніше вона була 46,1 ц/га, а в 2015 – 41,1 ц/га. Причому пшениці намолочено навіть трохи більше, ніж у минулому році – 26,1 млн т, проти 26 млн т в 2016. Виросли в цьому році, порівняно з 2016, і врожаї жита – 0,1 млн т, гречки – на 23 тис. т, рису – на 5 тис. т. Спад відбувся за рахунок меншого, ніж у минулому сезоні, збору кукурудзи (-2,8 млн т) і ячменю (-1,1 млн. т).

Відповідно, в поточному році знизилися поставки зернових на експорт, про що інформує Мінагропрод. На середину грудня найпомітніше, порівняно з цим же періодом 2016 року, зменшилися продажі за кордон кукурудзи – на 22% і ячменю – на 8%. У той же час, із-за неврожаю світовий ринок ячменю скоротився в 2017 році на 11%, проте Україні вдалося вийти на перше місце в світі по постачанню цієї культури.

Експорт пшениці поки також незначно (на 0,7%) відстає від темпів минулого року. Позитивною тенденцією для вітчизняної економіки є зростання експортних продажів борошна на 29%, до 212,4 тис. т, порівняно з 2016 роком.

У аграріїв є й інші досягнення. Наприклад, різко зросли поставки за кордон ріпаку. У поточному році продано майже 2 млн т цієї культури за $819,1 млн. Роком раніше ріпаку було експортовано всього 0,99 млн т і виручено за нього $392,5 млн.

Аграрний сектор поступово стає локомотивом української економіки. Він зміг швидше подолати кризові явища минулих років і швидко знайти нові ринки збуту замість втрачених. Для збільшення економічного ефекту від розвитку сільського господарства, Україні в майбутньому доцільно сконцентруватися на продажі за кордон не сировини, а продуктів із більшою доданою вартістю. І таку тенденцію можна спостерігати на прикладі динаміки експорту борошна.

Джерело: Pro-Consulting

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/shcho-v-ukrayinskyh-zasikah-pro-urozhaj-ta-dynamiku-eksportu-zernovyh-u-2017-roci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    16 Квітня

    У Польщі заявили, що “зернове питання” з Україною має вирішити Брюссель

    15 Квітня

    Corteva Agriscience та Ощадбанк пропонують фермерам скористатися програмою кредитування за зниженими ставками для закупівлі засобів захисту рослин

    Штучний інтелект допоможе скоротити харчові відходи та придумає рецепти із того, що є у холодильнику

    У ЄС викрили шахрайську схему щодо медичного канабісу на 645 млн євро

    У квітні передача зернових до Румунії скоротилася на майже 35%

    ЄС може ввести додатковий контроль для українських перевізників, що їдуть через Польщу

    Майже 100 модульних зерносховищ отримали аграрії Херсонщини

    “Руйнування критичні”: які наслідки окупації для АПК Запорізької області

    USDA збільшив прогноз експорту української пшениці

    Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

    БІЛЬШЕ НОВИН