Tempo950x100

Tempo300x100

Що заважає розвитку українського насінництва

Що заважає розвитку українського насінництва

Таку думку в інтерв’ю AgroPortal.ua висловив голова правління Насіннєвої асоціації В’ячеслав Гаврилячик.

За його словами, Україна могла б стати одним з ключових гравців на європейському ринку насіння, якщо українські профільні міністерства і відомства поставлять таку задачу.

«Компанії готові стратегічно про це думати тільки тоді, коли не буде різких злетів і падінь, коли все остаточно стабілізується. Насінництво в Україні буде розвиватися — у нас набагато менша собівартість виробництва насіння, і якщо ми зможемо відкрити європейські ринки, то вони будуть користуватися попитом. Для міжнародних компаній це буде дуже великий позитив, тому що дасть змогу забезпечити усі країни-покупці затребуваним товаром», — сказав Гаврилянчик.

За його словами, «найбільше зараз гальмує розвиток насінництва бюрократія».

«У довгостроковій перспективі зрозуміло, що насінництво — це вигідно, але це не миттєва вигода товарного зерна. Небажання думати стратегічно і змінюватися породжує бюрократичні перешкоди. Набагато простіше відмовити, ніж спробувати щось зробити. Але все одно діалог між владою і виробниками потроху налагоджується. Якщо раніше компанії в основному гасили «пожежі»: розблокувати митницю, опублікувати якийсь реєстр, то зараз питання для вирішення вже знаходяться у стратегічній площині, і виробники думають, як розвивати експорт», — сказав експерт.

Він також зазначив, що у 2013-2014 роках Україна фактично не скористалася можливістю для нарощування експорту насіння, хоча вже зараз могла б експортувати до 20% насіння олійних культур.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/shcho-zavazhaye-rozvytku-ukrayinskoho-nasinnyctva
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати