Tempo950x100

Tempo300x100

Сільгоспкультури страждають від посухи: аграрії втратять врожай зернових

Сільгоспкультури страждають від посухи: аграрії втратять врожай зернових

Температура повітря впродовж червня-липня в Україні очікується на півтора градуси вище, ніж за минулі тридцять років. А досить посушливою була і весна! Тож “витівки” глобального потепління призведуть до ранніх жнив та втрати частини врожаю озимих культур.

Аграрії південних, центральних та східних областей скаржаться на посуху та прогнозують втрати до 50% врожаю зернових. Зокрема, найбільше скарг поступило від сільгоспвиробників Херсонської, Одеської, Хмельницької, Дніпропетровської, Запорізької і Вінницької областей.

За інформацією  Всеукраїнської Аграрної Ради, найбільше постраждали пшениця та ячмінь, адже в деяких регіонах нашої держави дощів майже не було вже впродовж кількох місяців.

«Останній дощ у нашому районі пройшов 2-3 тижні тому. І то він був дуже слабеньким, промочив грунт не більше, ніж на 2-3 см. Це єдиний дощ, який ми мали з самої зими», – нарікає директор приватного агропромислового підприємства (ПАП) «Людмила» (Хмельницька обл.) Микола Гурський.

Аграрій зазначає, що втрати його господарства по пшениці сягнуть до 30%, сої – близько 20%.

У той же час директор фермерського господарства «Щедра Садиба-М» (Хмельницька обл.) Олександр Бондар прогнозує, що якщо найближчим часом не пройдуть затяжні дощі, він може втратити близько 40% врожаю пшениці та 50% сої.

«У нашому районі дощів практично не було з того самого часу, як згинув сніг. При цьому навіть якщо дощ піде, це вже не виправить ситуацію. Рослина вже не в тій стадії розвитку, вона слабенька», – зазначив він.

Директор ТОВ «Терра» (Дніпропетровська обл.) Олександр Дорошенко зазначив, що втрати врожаю на його підприємстві також можуть сягнути 50%.

«Якщо і надалі не буде дощів, ми можемо втратити до 50% врожаю. Найбільше постраждали пшениця і ячмінь. Соняшник і кукурудза – менше, у цих культур ще є невеликий запас вологи. Але, враховуючи погодні примхи, невідомо, що буде далі. Останній дощ в нашому районі спостерігався 8-9 травня, і був він дуже незначним», – сказав директор підприємства.

При цьому сільгоспвиробники зазначають, що точні суми збитків можна буде рахувати вже ближче до моменту збору врожаю.

Спекотна з суховійними явищами погода погіршила умови вегетації практично всіх сільськогосподарських культур. На багатьох площах відбулося висихання верхніх шарів ґрунту і значне зменшення запасів вологи в метровому шарі.

За прогнозами синоптиків, надалі в Україні ані прохолодніше, ані вологіше не буде. Тому аграріям варто бути готовими до кліматичних змін.

«Ризики в АПК полягають у відсутності гарантій отримання запланованих виробничих результатів через негативний вплив природних чинників.  У сільському господарстві України спостерігається певна схема часткової або повної втрати врожаю зернових, яка виникає раз на 4-5 років, а також катастрофічні втрати, які можуть призвести до повної втрати врожаю – раз на 20-30 років. На жаль, ніякі спостереження та дослідження не можуть дати точну відповідь, коли відбувається така небезпека. Саме тому агрострахування сільського господарства залишається єдиним ефективним інструментом, який не тільки може покрити втрати, які аграрний бізнес відчуває через зміну температур, але також забезпечує його стабільний розвиток, будучи спроможнім отримати доступ до фінансування», – зазначив директор з інновацій та розвитку “Аграрної Агенції АГРОС”,  експерт страхового ринку Володимир Юдін.

За його словами, посуха є одним із основних погодних ризиків в Україні. Особливо через неї потерпають Південь та Схід країни. Однак кілька останніх років показали, що й інші регіони не захищені від неї. Це, зокрема, підтверджує і цьогорічна погода та дефіцит дощів, який спостерігався у більшості регіонах країни.

«Одна з можливостей уникнути прогнозованих втрат через посуху – скористатися агрострахуванням. Тим паче, що сьогодні на українському ринку існують страхові продукти, які передбачають страхування від неї. Глобальне потепління та зміна клімату доводять, що агрострахування нині на часі і є таким важливим для сільського господарства», – підкреслює Володимир Юдін.

Він зазначив, що страховий продукт має бути максимально зрозумілим для клієнта. «Аграрій повинен чітко розуміти всі умови договору, усвідомлювати за що він платить свої гроші і на яких умовах буде здійснено відшкодування страхових виплат у разі настання страхового випадку. Ми підбираємо найоптимальніші страхові програми та умови для фермерів, а кваліфіковані фахівці надають повну підтримку на всіх етапах дії договору. “Аграрна Агенція АГРОС”, у разі настання страхового випадку, гарантує найбільш кваліфіковану оцінку збитків з метою, щоб наш клієнт отримав всі належні виплати. Це ми гарантуємо кожному, хто звернеться до нашої компанії», – резюмує Володимир Юдін.

 

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/silhospkultury-strazhdayut-vid-posuhy-ahrariyi-vtratyat-vrozhaj-zernovyh
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати