Tempo950x100

Tempo300x100

Сільгоспвиробники закликали депутатів відкрити їм доступ до інновацій

Сільгоспвиробники закликали депутатів відкрити їм доступ до інновацій

До голови Верховної Ради України із відкритим листом звернулася Громадська спілка «Всеукраїнський аграрний форум» від імені організацій-членів: ГС «Аграрний союз України», ГС «Всеукраїнська аграрна рада», Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, ВГО «Українська аграрна конфедерація» та Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Чинна норма статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» зі змінами від 08.12.2015 року фактично унеможливлює ввезення дослідних зразків оригінальних інноваційних засобів захисту рослин, призначених для державних випробувань, внаслідок чого неможливим стають наукові дослідження новітніх препаратів, регламентів їх застосування, включення їх в подальшому до сучасних систем захисту сільськогосподарських культур. Як наслідок,  відбувається гальмування науково-дослідної діяльності уповноважених українських науково-дослідних інститутів, які здійснюють державні випробування та наукові дослідження в цій сфері.

Законопроект №6606 покликаний усунути норму, якої не існує в законодавстві ЄС та інших розвинених країн. «Ухвалення документу розблокує наукові дослідження та державні випробування інноваційних засобів захисту рослин, що стане ще одним кроком на шляху до гармонізації українського законодавства з європейським», – йдеться у листі.

Аграрні асоціації наполягають на терміновості ухвалення даного законопроекту, адже останнім строком для завезення новітніх засобів захисту рослин для державних випробувань та наукових досліджень є березень. Пізніше зазначеного місяця розпочинається період вегетації у рослин й, відповідно, внесення препаратів. Якщо зазначений період буде пропущено, то державні випробування новітніх препаратів знову не зможуть розпочатися й у поточному році, що негативно вплине на доступ для українських фермерів та виробників до світових інноваційних розробок та високоякісних засобів захисту рослин.

«Допустити подальше блокування інноваційних препаратів до державних випробувань не можна, адже під загрозою опиниться не лише вся науково-дослідна діяльність в цій сфері, а й передові позиції української сільськогосподарської продукції через зниження якості, безпечності та урожайності українського збіжжя. Українські аграрії втрачають можливість використовувати передові технології захисту рослин, а Україна – позиції в рейтингу ведення бізнесу через штучно створені дискримінаційні умови виходу міжнародних інноваційних технологій на ринок нашої країни», – зазначається у зверненні.

Нагадаємо, що за результатами обговорення законопроекту на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин 21 вересня 2017 року Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України», реєстр. № 6606 від 21.06.2017.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/silhospvyrobnyky-zaklykaly-deputativ-vidkryty-yim-dostup-do-innovacij
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати