Сівба озимих культур викликає неабияке занепокоєння в аграріїв

Сівба озимих культур викликає неабияке занепокоєння в аграріїв

«Існує таке поняття як оптимальні кліматичні строки сівби озимих культур. Переважна частина території України — це десь з 10 по 25 вересня. Раніше ці строки починаються у північній частині України, ніж у південній. У південній частині останніми роками взагалі сіють у жовтні, а інколи — у листопаді, і навіть на початку грудня. Залежно від погодних умов. Наразі фіксується повітряно-ґрунтова посуха на території східних, центральних і навіть північних областей. У ґрунті дуже мало вологи, тому рання сівба недоцільна, так як зерно буде просто лежати у сухій землі», — розповіли фахівці Укргідрометцентру.

«Відсутність опадів на тлі спекотної погоди зумовлювало поширення і посилення повітряно-ґрунтової посухи, інтенсивність якої досягла критерію «сильної» в південних, південно-східних та більшості районів центральних і східних областей. Створювались несприятливі умови для підготовки ґрунту та посіву озимих під урожай 2019 року. В першу чергу для озимого ріпаку, в нинішньому році передумови для сівби цієї культури складалися несприятливо не тільки через дефіцит опадів, а ще й стабільно високих температур повітря і ґрунту», — йдеться в повідомленні.

До посухи українцям треба звикати, кажуть метеорологи. Адже аномалії стають нормою.

«У зв’язку з глобальною зміною клімату і її проявом в Україні, у регіонах відбувається поширення посушливих явищ у цій зоні, яка відноситься до зони нестійкого зволоження», – пояснює керівник відділу агрометрології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.

Саме через погодні аномалії цього літа сільгоспвиробники зібрали менше пшениці: заважала не лише спека, а й дощі, від яких під час жнив потерпали деякі області України. Тому аграріям у зв’язку зі зміною клімату необхідно враховувати той факт, що  значно підвищуються й агроризики.

Передбачити, які погодні умови будуть найближчі півроку та як вони вплинуть на врожайність культур, на жаль, ніхто не може.

«Ми повинні звикати до того, що через зміни клімату погодні умови кожен рік будуть нестандартними. Аграрний сектор є одним з найбільш ризикових видів бізнесу, оскільки його розвиток залежить не тільки від ринкового середовища, фінансово-економічної ситуації, законодавчої бази, але й істотним чином залежить від погодно-кліматичних умов. Одним з ефективних засобів захисту від погодно-кліматичних ризиків, які господарство не в змозі уникнути, але негативні наслідки яких воно може мінімізувати, є страхування. Воно захищає сільгоспвиробників від майнової шкоди (витрати на посів та вирощування, або вартість майбутнього врожаю – залежно від програми страхування) внаслідок знищення або пошкодження застрахованих рослин, що виникли із-за впливу природно-кліматичних явищ, пожежі або захворювань.
Якщо не дуже вдало зійдуть посіви озимих, то аграріям доведеться пересівати свої поля. Звичайно, такий розвиток ситуації потягне за собою значні фінансові трати. Але, на мою думку, для сталого розвитку бізнесу, для впевненості у завтрашньому дні, завжди треба враховувати всі ризики та намагатися мінімізувати можливі збитки. Застрахувавши врожай завчасно, в подальшому вдасться уникнути багатьох проблем», – зазначив директор з інновацій та розвитку “Аграрної Агенції АГРОС”,  експерт страхового ринку Володимир Юдін.

За його словами, страхування посівів озимих культур гарантує аграріям отримання грошових коштів, необхідних для пересіву сільськогосподарських культур у разі їх загибелі в результаті впливу заморозків та інших несприятливих погодних умов під час осінньо-зимового сезону.

Цьогорічні погодні умови  ще більше підштовхують  аграріїв замислитися над інструментами попередження наслідків для власної справи. «В мене невелике фермерське господарство у Ставищанському районі на Київщині, однак не зважаючи на розміри, я розумію наскільки в сучасних умовах є необхідним страхування врожаїв. Аномальні погодні умови, заморозки чи спека та посухи завдають удару по посівам, тому фермерам та сільгоспвиробникам треба підходити з відповідальністю до вибору страхового партнера», – зазначає фермер Сергій Борисенко.

«Аграріям саме час подумати про страхування майбутнього врожаю. Аграрна Агенція «АГРОС» пропонує страхові програми для озимих культур. Ми супроводжуємо договір страхування сільгоспризиків, надаємо послуги з оцінки та супроводу вирощування врожаю сільськогосподарських культур. Так, фермери можуть  застрахувати врожаї озимої пшениці, озимого жита, озимого тритикале, озимого ячменю, озимого ріпаку та озимої гірчиці від будь-яких погодних явищ, які можуть привести до невідновлення вегетації навесні та від весняних заморозків», – зауважив Володимир Юдін.

Експерт пояснив, що аграрії мають можливість вибирати між декількома рівнями франшизи, і, відповідно, тарифів. Також, за погодженням зі страховою компанією, фермери можуть розподілити потерпілі поля навесні на дві частини: для отримання відшкодування згідно однієї частини і для збереження іншої під урожай озимих. Франшиза застосовується до страхової суми для кожного поля окремо.
Страхова сума визначена в розмірі витрат, а період страхування для зимівлі становить від моменту появи сходів восени до відновлення вегетації навесні.

«Наприклад, протягом зими були явища, які могли призвести до збитків, що підтверджувалося даними метеостанцій. У кожному разі сільгоспвиробник вчасно сповіщав страхову компанію про можливу страхову подію. У середині квітня, після відновлення вегетації, фермер зробив огляд поля і прийшов до висновку, що щільність сходів виявилася близько 35% від початкової, і прийняв рішення про культивацію земельної ділянки. Культивація була проведена у присутності представника страхової компанії. У такому випадку сільгоспвиробник отримає після франшизи до 90% витрат», – описує принцип страхового відшкодування Володимир Юдін.

«Звичайно, аномальні цьогорічні погодні умови викликають неабияке занепокоєння у сільгоспвиробників. Тому краще бути впевненим у фінансовій стабільності та у відшкодуванні збитків, вчасно страхуючи свої посіви від можливих ризиків. Агрострахування може забезпечити умови стабільної роботи аграрного бізнесу не тільки в гарні, але і в складні часи. “Аграрна Агенція АГРОС”, у разі настання страхового випадку, гарантує найбільш кваліфіковану оцінку збитків з метою, щоб наш клієнт отримав всі належні виплати. Це ми гарантуємо кожному, хто звернеться до нашої компанії», – резюмує Володимир Юдін.

Довідка:

Агенство Агрос спеціалізується на одному з найскладніших видів страхування – агрострахування. Для українських агровиробників розроблені різні програми страхування сільськогосподарських культур, які включають в себе як страхування від окремих погодних ризиків, так і страхування комплексу таких ризиків.

Контактні телефони: (044) 284 94 14

 

 

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/sivba-ozymyh-kultur-vyklykaye-neabyyake-zanepokoyennya-v-ahrariyiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    16 Квітня

    В Україну намагалися завезти 850 кг кабачків з перевищеним вмістом нітратів

    У Польщі заявили, що “зернове питання” з Україною має вирішити Брюссель

    15 Квітня

    Corteva Agriscience та Ощадбанк пропонують фермерам скористатися програмою кредитування за зниженими ставками для закупівлі засобів захисту рослин

    Штучний інтелект допоможе скоротити харчові відходи та придумає рецепти із того, що є у холодильнику

    У ЄС викрили шахрайську схему щодо медичного канабісу на 645 млн євро

    У квітні передача зернових до Румунії скоротилася на майже 35%

    ЄС може ввести додатковий контроль для українських перевізників, що їдуть через Польщу

    Майже 100 модульних зерносховищ отримали аграрії Херсонщини

    “Руйнування критичні”: які наслідки окупації для АПК Запорізької області

    USDA збільшив прогноз експорту української пшениці

    БІЛЬШЕ НОВИН