Скасування «соєвих правок» матиме неоднозначні наслідки для розвитку АПК

Скасування «соєвих правок» матиме неоднозначні наслідки для розвитку АПК

Дочасне скасування Верховною Радою України «соєвих правок» неоднозначно сприйняте основними учасниками ринку олійних культур та продуктів їх переробки. Думки ключових гравців ринку розділились – хтось повністю його підтримує, проте є й ті, хто вважає, що політична доцільність ухвалення даного рішення переважила економічні. В будь-якому випадку, прийняте рішення потребує комплексної оцінки впливу на розвиток ринку насіння олійних культур в Україні та економіки сільського господарства в цілому, на доходи виробників сої і ріпаку та їх фінансовий стан, на  подальші темпи розвитку ринку переробки насіння олійних культур в Україні, експортний потенціал даного сегмента аграрного ринку, обсяги та структуру валютних надходжень, розвиток кормовиробництва та тваринництва, на доходи бюджетів та ін., зазначив віце-президент НААН, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

16 січня 2020 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 30.08.2019 № 1210, яким вилучено пункт 63 підрозділ 2 «Особливості справляння ПДВ» розділу XX ПКУ.

Даним пунктом визначався спеціальний порядок справляння ПДВ при здійсненні операцій із експорту соєвих бобів та насіння ріпаку з метою стимулювання збільшення обсягів її переробки в Україні та, відповідно, збільшення обсягів створюваної доданої вартості.

Проте практика застосування норми, яка була відмінена, дозволяє зробити певні оцінки доцільності використання подібних механізмів та прогнозувати їх можливі наслідки для розвитку як соєвої та оліє-жирової галузей, так і економіки сільського господарства в цілому, а також забезпечення державницьких інтересів, наголосив науковець.

Широке обговорення наслідків застосування нетарифного регулювання експорту сої, з’ясування його позитивних та негативних сторін, оцінки ступеня впливу на інтереси різних категорій учасників ринку, визначення можливостей та перспектив розвитку та регулювання окремих товарних ринків дозволить уникнути помилок в майбутньому, обрати найефективніші механізми для успішного аграрного розвитку, підсумував Юрій Лупенко.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skasuvannya-soyevyh-pravok-matyme-neodnoznachni-naslidky-dlya-rozvytku-apk
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати