Скільки антибіотиків застосовують у вітчизняному тваринництві

Скільки антибіотиків застосовують у вітчизняному тваринництві

Про це заявила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, пише Укрінформ.

“На жаль, в Україні немає статистики про те, скільки використовується антибіотиків у тваринництві, а також скільки виробляється м’яса чи молока з антибіотиками. Беззаперечно, що цілковита відмова від використання антибіотиків у тваринництві призведе до дорожчання собівартості виробленої продукції. Однак наша асоціація підтримує, що застосування антибіотиків повинно бути мінімізоване та контрольоване”, – зазначила вона.

За словами голови АТУ, має бути приділена увага не лише промисловому тваринництву, але й домогосподарствам, де утримується значний відсоток великої рогатої худоби і виробляється молоко.

“Відомо, що антибіотики в молочну сировину додають недобросовісні здавачі. Робиться це для того, щоб молоко не скисло. Однак виготовлення продукції з молока із вмістом антибіотиків загрожує розвитком антибіотикорезистентності, що є особливо небезпечним для дітей, у яких тільки формується імунітет”, – підкреслила Паламар.

Як наголошують в АТУ, Європейський Союз ще у 2006 році відмовився від використання антибіотичних стимуляторів росту птиці, була переглянута стратегія підбору антибіотиків та хіміопрепаратів при вирощуванні птиці.

Зокрема, Данія у 2006 році заборонила застосування антимікробних препаратів фторхінолонів, а в 2011 році – обмежила застосування цефалоспоринів.

“Як результат, у молочному скотарстві Данії вдалося скоротити використання антибіотиків на 50%. Кіпрські фермери знаходяться в кінці списку, використовуючи 408 мг антибіотиків на 1 кг м’яса, трохи більше італійських (370 мг/кг), іспанських (249 мг/кг) та німецьких фермерів (211 мг/кг)”, – підкреслили в АТУ.

Також, підкреслили в асоціації, саме на тваринництво припадає використання 70% антибіотиків у світі. Ця цифра є показною на тлі постійного зростання випадків неефективності антибіотиків при лікуванні людини.

«Проблема антимікробної резистентності на сьогоднішній день стоїть особливо гостро. Ми спостерігаємо постійне зростання випадків неефективності антибіотиків при лікуванні людини, більшість із яких пов’язані із широким застосуванням антимікробної терапії у продовольчому тваринництві (на нього припадає близько 70% усіх видів застосування антибіотиків у світі). Саме тому світова спільнота сьогодні приділяє багато уваги питанню  антимікробної резистентності», – відзначила голова АТУ.

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-antybiotykiv-zastosovuyut-u-vitchyznyanomu-tvarynnyctvi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати