Tempo950x100

Tempo300x100

Скільки доведеться викласти українцям за хлібину

Скільки доведеться викласти українцям за хлібину

Цьогоріч експерти прогнозують здорожчання хліба в Україні на чверть. Цьому передує декілька причин – різке зниження наприкінці року курсу національної валюти, високі ціни на енергоресурси та паливно-мастильні матеріали, а також зростання витрат на оплату праці та відміна спеціального режиму оподаткування для сільгоспвиробників.

Дорожчатиме головний продукт поступово. Скільки гривень доведеться викласти українцям за одну хлібину і з чим насправді пов’язано суттєве збільшення ціни, виданню Persona.Top розповів заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук.

За минулий рік хліб в середньому подорожчав на 25%, що майже вдвічі вище від загального показника споживчої інфляції, яка в Україні за підсумками 2017 року склала 13,7%.

“Якщо на початку минулого року, за даними Держстату, кілограм хліба пшеничного з борошна першого ґатунку коштував 10,90 гривень, то в кінці грудня вже – 13,30 гривень. Хліб житній подорожчав із 10,60 до 13 гривень за кілограм”, – говорить заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради.

Хлібина «Українського» може підскочити в ціні на 4 гривні

Як стверджує експерт, за прогнозами фахівців у 2018 році хліб зростатиме в ціні в середньому до 2% щомісячно, і до кінця року подорожчає більш як на чверть.

“Приміром, найбільш вживані «Хліб Український» вагою 950 грамів, який зараз в київських супермаркетах коштує біля 14 гривень, може подорожчати до нечуваних 18 гривень за хлібину, а «Батон» вагою 500 грамів – з 9 до 11 гривень”, – прогнозує Денис Марчук.

Здорожчало борошно – зросла ціна на хліб

За словами Дениса, ціни вгору штовхало подорожчання головного інгредієнта хліба – борошна, яке в структурі його собівартості займає близько 40%.

“Борошно в минулому році подорожчало на 15%, або більш як на гривню – з 8,76 до 10,10 гривень за кілограм. Однією з причин подорожчання борошна є підвищення експортних цін на зерно, яке протягом року піднялося в ціні зі 165 до 190 доларів за тону. До того ж, за підсумками 2017 року ми зібрали близько 62,3 мільйони тон зернових, що на 3,8 мільйонів тон менше, ніж у 2016 році. Зменшення врожайності зернових при сприятливій експортній кон’юнктурі зумовлюватиме підвищення попиту на внутрішньому ринку та штовхатиме вгору ціни на борошно”, – пояснює експерт.

На вартості хліба відображається падіння нацвалюти

Однак найбільше на зростання вартості хліба впливає девальвація національної валюти, а також часто необдумана податкова та регуляторна політика держави.

“За офіційним курсом Національного банку, вітчизняна валюта з 1 грудня 2017 року по 10 січня 2018 подешевшала більш як на гривню – з 27,15 до 28,32 гривні за американський долар. За нашими спостереженнями, це викликає зростання вартості хліба в середньому на 50 копійок”, – пояснює механізм зростання ціни на хліб Денис.

Як стверджує експерт, зважаючи на те, що держбюджет на 2018 рік сформований на прогнозі курсу 30,1 гривня за один американський долар на кінець року, то можна передбачити, що тільки по причині здешевлення національної валюти вартість хліба зросте більш як на гривню.

Електрика стала дорогою – чекаймо здорожчання продукту номер один

На подорожчанні хліба позначилося і підвищення цін на електроенергію для промислових споживачів.

“Як ми знаємо, наприкінці грудня НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) підвищила оптово-ринкову ціну на електроенергію для промислових споживачів на 9,5%. З 1 квітня відбудеться ще одне збільшення – на 6,1%. Таким чином ціна на електроенергію зросте майже на 16%. Це суттєво вплине на подорожчання хліба. Адже багато хлібопекарень використовують електричні печі”, – каже Денис Марчук.

Як на ціну хліба впливає зарплата

Ціну на хліб штовхає вгору і підвищення мінімальної зарплати з 1 січня 2017 року до 3723 гривень.

“Річ у тому, що зі зростанням мінімальної зарплати для виробників зростають як витрати на оплату праці, так і податкові відрахування. Для багатьох з них це виявляється непосильним тягарем”, – пояснив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради.

Можливе здорожчання хліба і на 40%

Також Денис відзначив, що якщо протягом року виникатимуть непередбачувані суб’єктивні чинники, якими полюбляє радувати уряд, наприклад, кардинальна зміна податкового законодавства, чи чергове зростання витрат на енергоресурси, то до кінця року хліб може подорожчати ще на 30-40%.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-dovedetsya-vyklasty-ukrayincyam-za-hlibynu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати