Tempo950x100

Tempo300x100

Скільки фермери заробляють на вирощуванні гірчиці

Скільки фермери заробляють на вирощуванні гірчиці

Про це розповів Микола Самолюк, який зібрав цьогоріч майже вісім з половиною тонн білої гірчиці та п’ять – жовтої, пише expres.ua.

Якщо торік за тонну жовтої гірчиці платили чотири або ж чотири з половиною тисячі гривень, а за тонну білої – до дев’яти тисяч, то тепер ціна вже зросла на 200 – 500 гривень. Вартість залежить від того, наскільки добре висушене зерно та яка його олійність.

“Кажуть, що ціна на гірчицю й надалі зростатиме, тому продавати наразі не поспішаю, – розповідає фермер. – Минулоріч, зібравши три тонни жовтої гірчиці, продав її за 14 тисяч гривень. П’ять тонн білої – за 45 тисяч. Звісно, були видатки на солярку, насіння, однак чистий прибуток також високий!”

Господар зазначає, що раніше вирощував більш традиційні культури: картоплю, цукровий буряк. Однак із роками лише переконувався у тому, що вони не можуть бути джерелом хорошого прибутку.

“Адже невідомо, яким буде врожай, якою буде ціна на ту ж картоплю, чи буде попит, – каже чоловік. – А наробитися потрібно чимало. Зрештою, як і витратитися на засоби захисту від колорадських жуків, фітофторозу… Тож я вирішив спробувати вирощувати гірчицю. Ця культура невибаглива у догляді, родить рясно, попит на зерно стабільний. Частину паїв ми з дружиною відвели під цю культуру”.

За словами господаря, на один гектар поля потрібно 13 – 14 кілограмів насіння. Бажано, аби попередниками гірчиці були зернові культури. “Зрештою, з власного досвіду можу порадити й після гірчиці висівати саме їх. Річ у тім, що коріння гірчиці дуже добре впливає на збагачення грунту поживними речовинами, – каже чоловік. – А от добрива – необов’язково, адже гірчиця – культура невибаглива, рясно родить щороку”.

Насіння гірчиці фермер висіває тоді, коли земля прогріється до плюс восьми градусів. Найкраще сіяти рядковим способом з шириною міжрядь 15 сантиметрів. Глибина загортання насіння має становити не більше як три – п’ять сантиметрів.

“Не варто боятися, що сходи можуть замерзнути, вони чудово витримують короткочасні весняні заморозки. Більше того, якщо висівати насіння пізніше, то є імовірність того, що урожай суттєво зменшиться – на 20 – 40 відсотків. До речі, ранні посіви майже не вражає хрестоцвітна блішка”, – каже Микола Самолюк.

Урожай гірчиці слід збирати комбайном тоді, коли вологість насіння становить 12 – 15 відсотків.

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-fermery-zaroblyayut-na-vyroshchuvanni-hirchyci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати