Tempo950x100

Tempo300x100

Скільки коштуватиме картопля восени

Скільки коштуватиме картопля восени

Фермери добре заробили, — розповідає gazeta.ua 40-річний Микола Гудило з Херсона.

“Втрати були через заморозки в травні. У корчі менше картоплин, вони дрібніші. Торік у цей час я продавав крупну бульбу, переважно везли її в Білорусь, Росію. Цього року нема сенсу оптом здавати. Вийде дешевше, ніж на базарі. Основні покупці картоплі — Київ та Одеса. Щодня одна машина вантажиться. У решту міст беруть менше, — говорить фермер. — Займаюся овочами 15 років. Кажуть, цей рік поганий. Не погоджуюся. Погода не вплинула на врожайність моркви, буряку, зеленого горошку, кабачків. Зараз оптом продаємо кабачки по 5 гривень. Торік у цей же період за них давали 1,5 гривні. У липні ми взагалі перестали збирати цей овоч із полів. Бо заробітків не вистачало, щоб оплатити роботу працівників. Цього року думав не садити кабачки. Але друг умовив”.

Рання капуста добре продалася. А от із середньою гірше. Заморозки були якраз у час висадки розсади. Вона підмерзла. Головки достигають із запізненням. Через це вийшла велика перерва між ранньою та середньою капустою. Ціна росте, бо попит великий, а товару нема.

Найгірше холодну дощову погоду переносять огірки. Торік вибірку з поля робили щодня. Зараз — двічі на тиждень. Також змушений додатково удобрювати, кропити від хвороб. Рахували з напарником, що не можемо віддавати огірки дешевше 4 гривень.

Польові помідори торік в червні вже достигали. Нині лише починають рожевіти. Є плантації, де довелося пере­саджувати розсаду цілими рядами. Дешевих помідорів чекати не варто. Торік восени їх із поля продавали по 50 копійок. Цього року будуть дорожчі.

“Кілограм пізньої картоплі на осінь коштуватиме 5–7 гривень, — каже фермер із Миколаєва 35-річний Сергій Олещук. — Вона не постраждала ні від морозу, ні від холоду. Господарства потроху скоротили врожай, але понад 90 відсотків всієї картоплі вирощується в домогосподарствах людей. До того ж у фермерів нема надії на експорт. Якщо й продаватимуть за кордон, то невеличку частину. Тому всі працюють на внутрішній ринок. Перевіряв — у корчі по 12–15 картоплин. Це хороша зав’язь”.

Рання картопля коштує майже вдвічі дорожче, ніж торік у червні. Цибуля — в 1,5 разу. Найбільше зросла ціна на капусту — в 10 ­разів.

“Висока вартість капусти пов’язана з торішніми низькими цінами, — розповідає експерт плодоовочевого ринку  Тетяна Гетьман. — Фермери мали збитки. Дехто навіть лишив капусту на полях, бо була по 80 копійок за кілограм. Цього року скоротили площі під цю культуру. Посадили броколі, цвітну, пекінську, перець, кабачки. Як ніколи, користується попитом торішня цибуля. Минулого тижня її продавали по 8–9 гривень за кілограм. Це була рекордна ціна для цього періоду року. Навіть почали завозити з Польщі, бо великий попит. Рання цибуля менш популярна через високу ціну — 11–13 гривень за кіло”.

“Кілограм часнику продають по 35–50 гривень за кілограм. Це вдвічі дешевше, ніж торік”, — говорить експерт плодоовочевого ринку 40-річна Тетяна Гетьман.

Торік часник завозили з Китаю. Він був дорогим. Українські фермери засадили ним тисячу гектарів. Думали заробити. Але виявилося, в Україні бракує експертів із вирощування цієї культури. Врожай гірший, ніж за кордоном. На імпорт часник не годиться. Весь товар пішов на внутрішній ринок. Тому ціни і впали.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-koshtuvatyme-kartoplya-voseny-4
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати