Tempo950x100

Tempo300x100

Скільки коштуватимуть фрукти, ягоди та овочі в цьому сезоні

Скільки коштуватимуть фрукти, ягоди та овочі в цьому сезоні

У Херсонській області приступили до збору першого врожаю з теплиць ще в 20-х числах квітня. Тоді ж перша полуниця з’явилася на прилавках магазинів. І коштувала, як два кілограми добірного м’яса, пише Сегодня.

У минулому році через весняні заморозки сезон почався тільки в перших числах травня. І експерти вважають, що для порівняння цін коректніше порівнювати їх станом на одну й ту ж дату.

Зараз, до кінця першої декади травня, ціни на полуницю дійсно впали і продовжують падати буквально кожен день. Так, на львівському оптовому ринку “Шувар”, який веде щоденну статистику цін, 7 травня середня ціна становила 65 грн / кг, а мінімальна -50 грн. 8 травня середня ціна на полуницю опустилася до 45 грн, а мінімальна – до 25 грн. У минулому році масовий продаж полуниці почалася тільки 11 травня, і середня ціна на ягоду становила 57 грн / кг.

Виходить, полуниця в цьому році вже дешевше, ніж в минулому.

Експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман підтверджує: “В цьому році ціна на полуницю вже набагато нижче, ніж в минулому. І полуниці дуже багато. Фермери вже переживають, що в цьому році ягода буде дуже дешевою”.

Поки в продажу – тільки полуниця з теплиць. “Справжня” полуниця, тобто дозріла в грунті, зазвичай з’являється до середини червня. Тоді ж ціна на полуницю мінімальна.

Але в цьому році через виключно теплу погоду в травні і відсутність стресових факторів, на зразок заморозків або граду, грунтова полуниця може з’явитися навіть раніше. “Різке потепління може прискорити дозрівання ягоди у відкритому грунті. І якщо полуниця вийде на ринок одночасно з тепличної, це призведе до драматичного зниження цін”, – говорить Тетяна Гетьман.

Звичайно, “драматично” сприймають низькі ціни тільки виробники, покупців ж така тенденція, навпаки, завжди радує.

Останнім часом виробники активно продавали ягоду на експорт. І ціни на європейських ринках впливали і на ціни у нас. Але в цьому році, за словами експерта, очікується непоганий врожай і в Європі, тому в розпал сезону, в середині червня полуниця може коштувати набагато дешевше, ніж в минулому році, коли через весняні заморозки врожай у багатьох країнах був поганий або нижче середнього . У минулому році, нагадаємо, в середині червня полуниця продавалася по 25-30 грн.

“У минулому році в Європі теж був неврожай полуниці, і ціни виявилися привабливі для експорту. У цьому році хороший урожай може бути і в Європі, і в Україні. Якщо не трапиться нічого аномального, наприклад, граду. Тоді постане питання, як продавати цю ягоду. у другій половині літа, коли буде вже багато інших ягід і фруктів, продавати на ринку полуницю фермерам буде вже важко. і пізня полуниця, швидше за все, буде йти в основному на переробку. Наприклад, в минулому році Європа дуже добре купувала у нас заморожену полуницю. Я думаю, в Цього року на переробку буде продано більше ягід – в зв’язку з тим, що урожай буде вище “, – говорить Тетяна Гетьман.

Хороший урожай в цьому році очікується не тільки полуниці, а й інших ягід і фруктів. “По черешням і взагалі по кісточкових культурах прогнози дуже хороші. У минулому році дерева відпочили, і цілком можливо, що урожай абрикосів, черешень та інших плодів в Україні буде найбільшим мінімум за останні три роки”, – говорить Тетяна Гетьман.

Гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко каже про те ж: “У цьому році не було заморозків, ситуація по волозі досить непогана. Це призведе до того, що урожай ягід, та й усіх інших культур повинен бути рекордним”.

На ринку вже з’явилася і рання черешня. Теж раніше, ніж в минулому році. І ціни на цю ягоду підтверджують прогнози експертів. Так, на львівському оптовому ринку “Шувар” перша черешня 8 травня продавалася по 23-26 грн/кг, тоді як в минулому році за першу черешню продавці просили по 35-45 грн / кг.

Експерт прогнозує, що в Україні зберуть на 20-25% ягід і фруктів більше, ніж в 2017 році. Але обвалу цін чекати не доводиться: значна частина вітамінної продукції відправиться на експорт. “Ягода – це той рідкісний вид продукції, де ціни ще не доросли до рівня європейських. Через це, з одного боку, сьогодні все більше сільгоспвиробників починають займатися вирощуванням ягід (червоної і чорної смородини, ожини, полуниці та інших). Тому пропозиція цієї продукції буде тільки зростати, що не дозволить цінам набагато піднятися. Але з іншого боку – багатьох виробників цікавить переважно експорт. у Європі ягода дуже дорога, і ця обставина не дозволить цінам в Україні обвалитися занадто низько “, – говорить Олексій Дорошенко.

Крім того, багато виробників сьогодні намагаються “диверсифікувати” свою продукцію за часом, що також не дозволить цінам опуститися занадто низько. “Наприклад, 30% землі відводять під ранні сорти, 30 – під пізні і 40 – під традиційні. Таким чином, вони збирають урожай тієї ж полуниці, починаючи з квітня і закінчуючи серпнем або вереснем, і стабілізують ціни”, – говорить експерт.

Він також звертає увагу, що ціни на швидкопсувні продукти, такі як ягоди, абрикоси і навіть помідори і огірки, дуже залежать від стабільності поставок. Тому скачки можуть спостерігатися щотижня. “Коли поставок мало – ціни підвищуються, коли багато – знижуються. З червня розпочнеться продаж культур, вирощених у відкритому грунті, і тоді багато що залежатиме від погодних умов. Дощі зачастили, що не зібрали урожай 3-4 дня – ціна підвищилася. Потім зібрали, відправили – ціна знизилася. Тому я б сказав, що більше впливу на ціну матиме не загальний урожай, а поставки в кожен регіон, в кожне велике місто в конкретний момент часу “, – говорить Олексій Дорошенко.

Цього року молоді овочі нового українського врожаю також з’явилися в продажу набагато раніше, ніж в минулому році. “Сьогодні ранній борщовий набір – це вже українська продукція. Є, правда, капуста ще й з Македонії та Узбекистану”, – говорить Тетяна Гетьман.

Наприклад, в цьому році молода картопля стала продаватися з перших чисел травня, а в минулому – тільки з середини місяця. Редиска з’явилася на прилавках з середини квітня, а в минулому році – лише в кінці місяця.

Середня оптова ціна на молодий буряк 9 травня становила 39 грн, в минулому році перша буряк з’явилася у продажу 11 травня і коштувала в середньому в закупівлі 21 грн. Оптова ціна на ранню капусту в цьому році також удвічі вища за минулорічну: 23,5 грн (було 12 грн). Картоплю на оптових ринках продають зараз по 35 грн, в минулому році в ці ж дні продавали по 20 грн.

Але урожай ранніх овочів цього року теж набагато вищий, ніж в минулому, і експерти прогнозують, що ціни не будуть високими. “Продукції зараз багато, і ціни падають. А це потягнуло за собою зниження цін і на старий врожай”, – розповідає Олексій Дорошенко.

“Цілком можливо, що і в подальшому ціни будуть нижчими за торішні, але все буде залежати від погоди. Минулий рік по раннім овочам, як і по ягоді, був не найвдалішим”, – прогнозує Тетяна Гетьман.

На багато овочів ціни вже нижче, ніж були рік тому. “У цьому році кабачки в п’ятницю, 4 травня, коштували 30 грн, а в понеділок – вже 15 грн”, – розповідає про ціни на оптовому ринку “Шувар” Тетяна Гетьман.

Станом на 8 травня середня оптова ціна на кабачки становила 10 грн, в минулому році в цей же час була 21,5 грн. Молода редиска в закупівлі зараз коштує 8 грн / кг, в минулому році вона коштувала 16 грн.

Правда, надлишкова дешевизна може спровокувати дефіцит тих чи інших продуктів. “Кабачки і баклажани багато в минулому році взагалі відмовилися вирощувати, бо ціни були критично низькі”, – говорить експерт.

Низькі ціни на новий урожай потягнули вниз також ціни на торішню продукцію. “Ціни на картоплю сьогодні навіть нижче, ніж були восени, коли вона закладалася на зберігання. Така ж ситуація і зі старим цибулею”, – говорить Тетяна Гетьман.

За прогнозами експертів, перші овочі з грунту в цьому році можуть з’явитися теж раніше звичайного – в кінці травня – початку червня.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-koshtuvatymut-frukty-yahody-ta-ovochi-v-comu-sezoni
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати