Tempo950x100

Tempo300x100

Скільки коштує перша полуниця

Скільки коштує перша полуниця

Збирати врожай почали фермери Херсонської області в теплицях, які опалюються. Таких теплиць досить мало в Україні, холодний березень негативно вплинув на строки визрівання ягоди, тому пропозиція в господарствах поки обмежується 100-200 кг, а ціни становлять 270-300 грн/кг (8,48-9,42 EUR/кг).

Головний збір тепличної полуниці в господарствах Півдня розпочнеться в 20-х числах квітня, на початку травня до них приєднаються господарства Закарпаття. За даними «Інфо-Шувар», цього року кількість парників в Україні помітно збільшилась.

«Збільшення площ під літніми теплицями пояснюється бажанням фермерів по-перше, захиститись від погодних ризиків, по-друге, «піймати» преміальну ціну. В минулому році перша українська полуниця на гуртових ринках з’явилась на початку травня, продавці просили за неї 60-70 грн/кг (1,88-2,2 EUR/кг). А вже на початку літа ягода подешевшала в 2,5-3 рази», – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи

За даними «Інфо-Шувар», в другій половині травня минулого року Україна вже почала експортувати полуницю. Загалом, в минулому сезоні країна експортувала понад 1,8 тис. тонн свіжої полуниці загальною вартістю $1,9 млн , до Білорусі було відправлено 80% цього обсягу. Також, були спроби експортувати полуницю до країн ЄС, а саме до Польщі було відправлено 55 тонн цієї ягоди на суму $ 75 тис. Перші партії свіжої української полуниці перетнули кордон Польщі в другій половині травня, а основний обсяг ягоди в цю країну потрапив в червні. При цьому, в травні польські компанії закуповували українську полуницю в 3 рази дорожче, ніж в червні.

Географія експорту української замороженої полуниці виглядає зовсім по іншому – майже всі 2,9 тис. тонн загальною вартістю $4,7 млн було відправлено в країни ЄС.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-koshtuye-persha-polunycya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати